Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
För dig som aktiv patient | Multipel skleros (MS)

Tidig diagnos förbättrar prognosen vid multipel skleros

Även om MS-sjukdomen ofta är kronisk och allvarlig, är prognosen i regel bättre än man vanligen förväntar sig. Betydelsen av tidig och korrekt diagnos har ytterligare ökat på senare år, eftersom det möjliggör insättande av nya effektiva behandlingar som kan bromsa sjukdomsförloppet, vilket påtagligt förbättrar prognosen och möjligheterna till ett normalare liv.


emese gerentser
Publicerad den: 2021-07-08
Författare: Emese Gerentsér, Medicinjournalist

Annons

En norsk uppföljningsstudie med 220 MS-patienter som publicerades år 2001, visade att efter 15 års sjukdom (utan bromsbehandling) var:

  • 46 procent fortfarande arbetsföra (inte sjukpensionärer)

  • 60 procent inte beroende av tekniska hjälpmedel vid gång

    Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

    Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

  • 75 procent inte beroende av rullstol

En annan studie visade att efter 15 års sjukdom (utan bromsbehandling) arbetade 30 procent heltid.

Annons
Annons

Effektiva bromsbehandlingar ger bättre prognos

Med den effektiva bromsbehandling för multipel skleros, MS, som numera finns, räknar man med en betydligt förbättrad prognos. Redan för tio år sedan kunde man, i en stor studie på det svenska MS-registret, se att risken för funktionsnedsättning hos patienter med skovvist förlopp minskat mellan 1995 och 2010.

Bäst prognos har de med skovvist förlopp. Efter 20 år med MS och utan bromsbehandling, är en av fem lindrigt påverkade och har liten eller ingen fysisk funktionshämning.

Det mest gynnsamma förloppet har, generellt sett, oftast de som drabbas av få skov under de första åren och där skoven inte lämnar några kvarstående symtom. Fler gynnsamma prognosfaktorer är ung ålder, om debutskovet bara drabbar en region i CNS, och om man har sensoriska symtom (domningar) och visuella symtom (synnervsinflammation) framför motoriska symtom (förlamningar) och balanssymtom. Om den diagnostiska MR-undersökningen visar att man har få MS-plack talar detta också för ett gynnsammare förlopp.

Gå onlinekurs om MS (kostnadsfritt)

I online-utbildningarna Djupdykning MS, som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient, får du som lever med MS en kunskapsgrund som kan underlätta livet med MS samt göra dig medveten om om vilka behandlingsalternativ som finns. 

För att gå utbildningarna Djupdykning MS loggar du enkelt in med ditt BankID i Aktiv patient. Loggar in här!


Ovanstående information kommer från utbildningen Djupdykning MS som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient. Utbildningen är faktagranskad av Petra Nilsson, neurolog specialiserad på MS, medicine doktor i klinisk neurologi och överläkare vid Neurologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus. Huvudsakliga källor är Medibas, MS-sällskapet, Karolinska institutet, Neuro och Petra Nilsson. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons