Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ms-patienter slås ut från arbetsmarknaden i onödan

Uppskattningsvis lever 18 000 svenskar med multipel skleros, ms. 60 procent av alla ms-patienter vittnar om att de, helt i onödan slängs ut från arbetsmarknaden. Netdoktor rapporterar från direkt från Almedalen 2013.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-07-03

Annons

 

En majoritet av patienter med MS i arbetsför ålder har någon form av sjuk- eller aktivitetsersättning. Detta trots en välutvecklad svensk hälso- och sjukvård och trots att bromsmediciner varit tillgängliga nästan 20 år. Det berättar Magnus Andersson, docent och sektionschef vid Neurologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Annons
Annons

Resultaten kommer från en stor registerstudie, med nästan 10 000 MS-patienter i arbetsför ålder. Med tidig och effektiv behandling kan unga med neurosjukdomen MS leva ett nästan helt vanligt liv med både familj och ett stimulerande arbetsliv.

– Idag, jämfört med när jag började arbeta inom neurosjukvården för ungefär 20 år sedan, finns det effektiva behandlingsverktyg som ökar arbetsförmågan och som minskar sjukdomsaktiviteten. Det är dock inte tillräckligt. Idag är vi mellan 300-350 neurologer i Sverige, varav ungefär 100 av oss är verksamma i Stockholm. Vi behöver bli dubbelt så många, säger Magnus Andersson.

Behövs dubbelt så många neurologer för en bra ms-vård

För att Sverige och neurosjukvården ska kunna ge en bra och jämlik ms-vård krävs det en fördubbling av antalet neurologer, samt att kompetensen är spridd över hela landet. Som det ser ut idag är de majoriteten verksamma i Stockholm eller där andra universitetssjukhus finns. 

Magnus Andersson menar att neurosjukvården behöver rustas upp för att den ska hålla måttet.

Annons
Annons

– Vi är på näst sista plats i Europa i antalet neurologer och ska det fungera så måste vi ha en utbyggd neurosjukvård, säger Magnus Andersson.

I klippet berättar Magnus Andersson om vikten av tidig behandling samt  mer om varför svensk neurosjukvård behöver rustas upp.

Lever du med MS? Berätta om dina upplevelser av svensk neurosjukvård samt hur du blivit bemött av arbetsgivare och arbetsmarknad. Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-09-20 04:13 (8 år sen)

    CMrd Jag undrar över Primär progressiv MS? Jag känner mig okunnig om den men har väldigt mycket värk och orkeslös höger sida, arm o hand är mycket försvagat och benet, får Palexia till slut efter alla EP medeciner som skrevs ut till ingen nytta men sorgligt att man blir så tolerant att man skull o nuläget behöva öka Palexian men det verkade Dr ek vilja göra?! Utan sätta om Epmedicin igen som inte var till nytta. Depot var inget bra IOM får vänta så många Tim för smärtlindring. Kan Dr här förklara varför Dr INTE vill öka lite, beroende är jag väl redan men rörlighet pch glädjen att den hjälper så bra gör mig orolig att de tänker att man kanske missbrukar den?! Mvh Ingela

  • Avatar Tidigare användare 2013-11-10 13:12 (11 år sen)

    Min systers dötter som bor i usa hon är en ung läkare .hon fick vetta att har ms, hon tog stop sprutan som kalar stop medicin hon vill inte försätta mer för att gör ont 'hon väntar om blir sängliggande eller sitta i rullsöl då går hon självmörd '


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.