MS kan vara vanligare än man trott

Ny svensk forskning visar att den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS, kan vara betydligt vanligare i Sverige än man hittills känt till.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-02-05
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

– En ny studie tyder på ungefär 900 nya MS-fall per år i Sverige, jämfört med den tidigare siffran 500 fall. Orsaken till den ökade incidensen är okänd. Men det är välkänt att MS är vanligare i länder som ligger långt ifrån ekvatorn och man har diskuterat om bristen på D-vitamin (solljus) kan vara en av förklaringarna, säger Jan Lycke, överläkare i neurologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, som presenterade de nya siffrorna under MS-kongressen ECTRIMS i höstas.

Inom MS-forskningen har stora framsteg gjorts på senare år. I dag finns en större kunskap om sjukdomen och den inflammationsprocess som skadar nervsystemet. Detta har lett fram till nya behandlingar som bromsar sjukdomsprocessen. Många kan i dag leva ett förhållandevis normalt liv och arbeta, vilket var sällsynt tidigare. Det har därför blivit allt viktigare med tidig upptäckt av MS. Men i dag är det vanligt att de som får diagnosen MS har haft neurologiska symtom en längre tid innan de sökt vård.

Ny upplysningskampanj om MS

Det finns ett stort informationsbehov kring MS, och därför startar Netdoktor i dag upplysningskampanjen www.MS-koll.se i samarbete med Neuroförbundet, Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi. Kampanjen riktar sig till personer som har haft neurologiska symtom, men som inte sökt vård. Den vänder sig även till personer med konstaterad MS och deras anhöriga.

Annons
Annons

Multipel skleros är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper celler i centrala nervsystemet, vilket ger upphov till symtom som muskelsvaghet, koordinationsstörning, känselpåverkan, synnedsättning samt gång- och balansproblem. Ofta uppträder också allmänna symtom som trötthet, yrsel, smärta samt minnes- och koncentrationssvårigheter under sjukdomsförloppet.

Har du haft neurologiska symtom utan att söka vård? Har du eller känner du någon som har MS? Lär dig mer på MS-koll.se

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Maria 2014-02-6 08:19 (6 år sen)

  Eller som i mitt fall då jag sökt läkare just för dessa symtom men inte blivit tagen på allvar. Fick min diagnos oktober 2013 och min neurolog tror att jag haft MS i 18 år och att den gått över i progressiv :( så mitt råd är. Ge er inte när ni söker vård.

 • Avatar 2014-02-12 16:21 (6 år sen)

  Hur lång tid skall det ta, hur många fler människor skall lida och dö i onödan.
  Socker, kolhydrater höjer blodsocker nivån onormalt fort vilket gör att bukspottskörteln producerar mycket av hormonet Insulin för att normalisera blodsockert, men Insulin blockerar även våra cellers upptag av Kolestrol
  Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne. Det ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i din kropp.
  Kolesterol behövs bland annat för att bygga upp och stabilisera cellmembran, de omgivande skal som skyddar alla dina celler. Kolesterol har den rollen hos alla djur.
  Är det så svårt att förstå då! varför hjärncellerna dör, slutar och fungera speciellt om man stoppar i sig Statiner Kolestrolhämmnare som är Pfizer mfl stor säljare som man har fuskat fram.
  "Det amerikanska läkemedelsverket (FDA) har i 22 fall tilltvingat sig rådata från läkemedelsbolagen och i SAMTLIGA 22 fall var forskningsfusket uppenbart och mångmiljardbelopp har därför utdömts i skadestånd men dessa skadestånd är ändå bara ”peanuts” i jämförelse med de gigantiska vinster läkemedelsbolagen gör."
  http://annikadahlqvist.com/2013/03/09/en-korrupt-medicinsk-varld/
  Medias nyheter idag" Ny medicin mot Alzhaimers testas" Forskarna vid karolinska fick tydligen ett bakslag med tidigare forskning så de får leta fram nåt nytt som man kan göra pengar på.
  Jo men se här har vi Virus i hjärnan men att det finns där p.g.a en bakterie av arten Streptococus mutans som livnär sig på kolhydrater, och orsakar Alzhaimers det bryr man sig inte om för det kan man inte tjäna pengar på, låter sjukt va?
  Så vad tror ni händer om Streptococus mutans inte får något bränsle? Och som namnet säger att den har muterat, vad kan det bero på?
  I tidningen forskning och framsteg beskriver forskare att de tror att åderförkalkning och hjärtsjukdomar är orsakade av inflammationer som i sin tur orsakas av bakterier. Vad dessa bakterier lever på talar de inte om men forskarna är nyfikna på stenålderskosten som ett botemedel mot metaboliska sjukdomar.
  Så ni som tror på mig och har anhöriga som lider av Neurologiska sjukdomar, Alzheimer, Demens, Parkinson, MS mm vet nu hur ni kan hjälpa dem.
  Mera fakta?
  http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/08/07/blood-sugar-dementia-risk/2629549/
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215740#t=abstract
  http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131023165016.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fmind_brain%2Fintelligence+(ScienceDaily%3A+Mind+%26+Brain+News+--+Intelligence)
  http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/12/this-is-your-brain-on-gluten/282550/
  Böcker
  http://ettsotareblod.se/hjarnans-nervceller-kan-skadas-av-socker/
  http://ettsotareblod.se/lagt-blodsocker-kopplat-battre-minne/
  http://www.bokus.com/bok/9780316234801/grain-brain/

  Så hur många fler skall behöva dö i onödan, eller tror ni fortfarande på media?

  Thinking outside the box, because i was never in it!


Annons
Annons
Annons