Majoritet av MS-patienter har sjukersättning

I dag är det den Internationella MS-dagen och i samband med det så kommer en ny studie från Karolinska Institutet som visar att en majoritet av multipel skleros-patienter i arbetsför ålder har sjukersättning.

Publicerad den: 2013-05-29
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Studien baseras på data från 9721 patienter, alla under 65 år, med multipel skleros (MS) i Sverige och deras sjukfrånvaro under ett års tid. Resultaten visar att cirka 60 procent har någon typ av sjuk- eller aktivitetsersättning.

– Resultaten talar för att det behövs betydligt mer kunskap om såväl MS som om vad som kan förhindra nedsatt funktion och fortsatt delaktighet i arbetslivet och samhället, på kort och lång sikt inom denna utsatta patientgrupp, säger Kristina Alexanderson, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

Multipel skleros (MS) är en kronisk neurologisk sjukdom som ger upphov till inflammationer som angriper det centrala nervsystemet. Sjukdomen är nästan dubbelt så vanlig hos kvinnor som hos män och insjuknandet sker oftast i åldern 20-40 år.

Annons
Annons

I tidiga stadier går sjukdomen oftast i skov, perioder med förvärrade MS-symtom som sedan försvinner helt eller delvis. Senare under sjukdomsprocessen tilltar ofta permanenta kroppsliga och ibland kognitiva funktionsnedsättningar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar cheap social bookmarks 2013-06-19 14:23 (6 år sen)

    PkVB05 I appreciate you sharing this article.Much thanks again. Keep writing.

  • Avatar news 2013-07-26 13:10 (6 år sen)

    TrGN1Z I think this is a real great article post.Much thanks again. Really Cool.


Annons
Annons
Annons