Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Louise Hoffsten om att leva med multipel skleros (ms): "The show must go on"

Louise Hoffsten, då 30 år gammal, hade precis avslutat ett långt förhållande när hon kände sina första symtom och besvär. ”Kan det jag känner bero på ett brustet hjärta” frågade hon sig själv.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-26

Annons

– Jag var väldigt skakad av allt som hade hänt och valde att ta kontakt med min familjs husläkare. Jag ville verkligen veta vad som var problemet.

Husläkaren såg till att hon fick göra ett flertal tester och en dag blev hon kallad till sjukhuset. Där och då kom beskedet. Läkaren berättade att proverna visade att Louise har multipel skleros (MS).

– Jag fattade absolut ingenting. Jag trodde att bara gamla och svårt handikappade personer fick ms.

Annons
Annons

Hon hade väldigt svårt att ta in vad läkaren sa. Men ställde snabbt frågan om det inte finns någon medicin för ms. ”Nej. Det finns läkemedel, men de sätter man inte in i det här läget, det är för tidigt”, berättade läkaren för henne.

Louise lever som vanligt trots ms-diagnosen

Fortsätt att leva som vanligt, var det råd hon fick av läkaren. Louise Hoffsten har sedan 18 års ålder figurerat i nöjesbranschen och sedan dess även försörjt sig som sångerska och artist. ”The show must go on” säger hon om jobbet som kallade samma dag som hon möttes av beskedet om sjukdomen.

Läkaren rekommenderade även Louise att inte prata för mycket om hennes diagnos, särskilt då hennes sjukdom kanske inte skulle bli värre än vad den var.

– Idag förstår jag varför. Då förstod jag det inte. Klart att jag pratade, särskilt när jag fick reda på att det inte finns något botemedel mot ms. Herregud, vad är det här för något, tänkte jag.  Och när någon ber mig att inte prata om det, då blir jag förbannad.

Annons
Annons

Vill sätta fokus på multipel skleros 

Louise nyttjade kändisskapet för att sätta fokus på multipel skleros och andra neurologiska sjukdomar.  

Men som offentlig person har Louise fått uppleva baksidan av att vara öppenhjärtig i media om att ha en kronisk sjukdom. Hon har träffat många oseriösa människor som kommer med ”goda råd” och många som vill utnyttja situationen. Hon har bland annat blivit rekommenderad alternativa mediciner mot ms som kostar en förmögenhet. 

– Och mitt fokus låg på att bli bra. Naturligtvis tog jag tag i alla halmstrån för att bli frisk. Idag vet jag att det inte finns några botemedel. Men det finns hjälpmedel. Det tog lång tid för mig att inse det. 

Jag får intrycket av att Louise Hoffsten som sitter framför mig är en stark person?

– Nej, du kanske får det intrycket för idag mår jag bra. Men jag är inte stark, jag har bara inget annat val. Jag försöker hantera min sjukdom så gott jag kan. Det är svårt att inte låta sjukdomen ta för stort fokus.

För Louise har ms-diagnosen tagit sig olika uttryck. Hon har varit så pass sjuk att hon åkt rullstol och även varit sängliggande en längre period. För hennes del finns det inget sammanhängande mönster, hon tar en dag i taget och försöker anpassa sig efter dagsformen. 

Vad är din drivkraft?

– Att jag fortfarande är vid liv! Att jag har min familj och ett jobb jag både älskar och hatar. Kärleken är stark, den tror jag på!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Något Louise saknar och som hon önskar att hon direkt när hon fick sin ms-diagnos hade fått hjälp med var att få komma i kontakt med en terapeut. 

– Ms drabbar oftast unga människor som står mitt i livet, som drömmer om barn och familj men som får beskedet om en kronisk sjukdom.  För mig hade en terapeut underlättat väldigt mycket.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-10-8 08:40 (11 år sen)

    Jag är själv svårt sjuk och förstår precis den
    "maktlöshet" man känner. Om man dessutom är artist och måste planera så är det inte lätt. Att hon vill LEVA, det förstår jag vad det är, man är som i ett slags vakuum men man kämpar var endaste dag hela tiden dag ut och dag in. Jag tycker hon är en fantastisk sångerska / låtskrivare. Hon är en människa som jag verkligen beundrar. Får hon se/höra detta så vet hon att jag tänker på henne för hon finns i mitt hjärta./A

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-19 19:50 (11 år sen)

    Känner igen hela situationen. Haft MS sedan 25-årsåldern, diagnos först efter synnervsinflammationer. Det enda säkra är att MS är något man får lära sig leva med, i den form man drabbas av, vilket är helt unikt för varje drabbad.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.