Lång väntan på diagnos för MS-patienter

Runt om i världen uppmärksammas idag internationella MS-dagen. Syftet med dagen är att sätta multipel skleros i fokus samt höja medvetenheten om de villkor MS-drabbade lever med.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-05-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

MS-vården i Sverige har sedan länge kännetecknats av en brist på neurologer samt en omjämlik tillgång till bra behandling.

Netdoktors undersökning på www.MS-koll.se som genomförs i samarbete med Neuroförbundet har hittills nått över 1 200 MS-patienter. Endast en liten andel av dem fick diagnosen MS inom vårdgarantins 90 dagar. De allra flesta har fått vänta flera år på diagnos.

Undersökningen på www.MS-koll.se riktar sig till personer med MS och till dem som inte fått MS-diagnos, men har upplevt MS-liknade symtom samt till anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade. Hittills har närmare 70 000 personer besökt sajten för att lära sig mer om MS och berätta om sina erfarenheter.

Annons
Annons

– Intresset för kampanjen är mycket stort, säger Netdoktors medicinske chef Mats Halldin. Redan nu kan man utifrån undersökningen konstatera att många upplevt neurologiska symtom som varat någon vecka eller längre. Det behöver naturligtvis inte innebära att det är MS, men i dessa fall är det rekommendabelt att uppsöka vård för att klargöra vad symtomen kan bero på. Vid MS är det gynnsamt för prognosen om diagnosen ställs så tidigt som möjligt, för att då kunna sätta in behandling.

Över 17 000 svenskar har MS och årligen insjuknar minst 500 personer. 

Har du MS eller upplevt vissa neurologiska symtom som är förknippade med MS som exempelvis plötsliga domningar, muskelsvaghet, syn- och balansproblem? Dela med dig av dina erfarenheter på MS-koll.se genom att klicka här »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons