MS utlöses av en kombination av arv och miljö

Ms (multipel skleros) är en komplex sjukdom. Ms utlöses genom en kombination av många genetiska arvsanlag och miljöfaktorer. De genetiska arvsanlagen var för sig har inte särskilt stor effekt, men tillsammans kan de påverka sjukdomsrisken.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-27
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– De miljöfaktorer man misstänker utlöser sjukdomen ms är saker som påverkar redan i fosterstadie och tidigt barnaår, som infektioner och brist på D-vitamin. Men den egentliga stora påverkbara riskfaktorn är rökning. Ett viktigt råd är därför att man slutar röka. Rökning medför ökad risk att insjukna i MS, men troligen även att sjukdomsförloppet blir svårare, säger Fredrik Piehl, professor och medicinskt ledningsansvarig för ms-vården på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Rökning ökar risken för ms

– Att rökning är en riskfaktor för ms visar både svenska och internationella data där det gjorts noggranna studier med personer som nyligen insjuknat i ms. Studierna visar att personer med vissa riskarvsanlag och som samtidigt röker löper större risk att få en multiplikativ sjukdomsrisk.

Det finns dock för få data som studerat andra livsstilsfaktorer och hur de påverkar sjukdomsrisken.  

Kost och motion vid ms

– Men det är rimligt att anta att det som gäller för befolkningen i stort, det vill säga äta hälsosamt och motionera, även gäller för personer med ms.

Det är lättare att identifiera saker som är dåliga så som härdade fetter, snabba kolhydrater, övervikt och ett stillasittande liv menar Fredrik Piehl.

– Livsstil har en stor inverkan. Hur stor inverkan det har runt sjukdomen ms vet man inte exakt, men det är viktigt att leva ett aktivt liv, vara kvar i arbete, ta sig tid att motionera och äta hälsosamt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu