Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Manlig hälsa

Långvarig erektion, priapism

Priapism är långvarig oönskad erektion som varar mer än 4 timmar. Det kan vara smärtsamt och utan behandling finns risk för bestående skador.


Publicerad den: 2013-01-24

Annons

Vad är priapism?

Priapism är ett ovanligt tillstånd som innebär erektion i mer än fyra timmar som inte har samband med sexuell stimulering eller sexuell upphetsning. 

Annons
Annons

Symtom

Priapism är ofta smärtsamt och smärtan tyder på att blodflödet från penis är blockerat och syrebrist uppstått, så kallad ischemisk priapism. Icke-ischemisk priapism är mindre vanligt och beror på för stort tillflöde av blod.

Orsak

Ischemisk betyder syrebrist. Detta är den vanligaste och allvarligaste typen. Blodets återströmning från penis stryps och efter hand blir trycket i svällkropparna så högt att nytt friskt blod inte kan strömma till. Detta leder till syrebrist, smärtor, med tidenskada på vävnaden.

Orsaken till tillståndet är ofta oklar. I en del fall kan man hitta möjliga orsaker eller utlösande faktorer. Faktorer som kan vara bidragande är:

  • Mycket långvarig sexuell aktivitet, särskilt under påverkan av alkohol eller narkotika.
  • Läkemedel mot erektil dysfunktion,framförallt injektioner.
  • Neurologiska sjukdomar, ryggmärgsskada.
  • Cancersjukdomar.
  • Blodsjukdomar som sicklecellanemi.

Vid den icke-ischemiska typen är svällkropparna fyllda av syrerikt blod men tillflödet är för stort. Blodförsörjningen kan ha påverkats efter skador vid olyckor eller operationer. Denna typ av priapism är oftast inte smärtsam och leder inte till bestående skador. 

Annons
Annons

Diagnos 

Diagnosen baseras på de typiska symtom. Vid smärtsam erektion mer än fyra timmar ska man skickas akut till sjukhus för bedömning och behandling. På sjukhuset kan man ta blodprov från penis för att se om det är syrebrist. Ibland görs annan utredning för att utreda om det finns bidragande tillstånd.

Behandling

Vid misstanke om ischemisk priapism ska utredning och behandling ske akut på sjukhus. I samband med provtagning från penis kan man tappa ut små mängder blod ur svällkropparna för att minska trycket, eventuellt spola med koksaltlösning och om det inte hjälper ge en spruta med läkemedel som gör att blodet går tillbaka från penis.

I mer sällsynta fall när behandling inte hjälper kan det bli aktuellt med operation.

Vad kan man göra själv?

Innan 4 timmar har gått kan man prova med fysisk aktivitet som rask promenad eller springa i trappor. En kall dusch eller kalla omslag på området mellan penis och ändtarmsöppning kan också hjälpa i vissa fall. Om det inte hjälper bör man snarast söka vård akut.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

De allra flesta fall kan behandlas genom egenbehandling, läkemedel eller operation. Icke-ischemisk priapism utan syrebrist i penis är i regel inte farligt och går oftast över av sig själv. Ischemisk priapism med syrebrist kan leda till skador på penis svällkroppar och erektil dysfunktion (impotens) om man inte får behandling i tid.

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons