Fakta | Manlig hälsa

Hypospadi

I normala fall finns urinrörets utgång på ollonet. Hypospadi är ett relativt vanligt tillstånd där urinrörets utgång finns på en felaktig plats i underlivet. Tillståndet upptäcks vanligen direkt efter födelsen när pojken undersöks.

Uppdaterad den: 2020-03-23
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är hypospadi?

Möjliga platser för hypospadi. Lokalisationerna A och B är vanligast.

Hypospadi är namnet på en medfödd missbildning av penisen som gör att urinrörets öppning finns på en felaktig plats. I vanliga fall finns den längst ut på ollonet, men vid hypospadi finns öppningen någonstans mellan den normala platsen och analöppningen. Ofta, men inte alltid, finns en krökning av penisen och defekter på förhuden. Om öppningen finns långt mot analöppningen kan det vara ett tecken på en felaktig könsutveckling. Ibland är hypospadi en del av flera samtidigt förekommande avvikelser (syndrom). 

Hypospadi är en relativt vanlig missbildning och förekommer hos cirka en av 300 nyfödda pojkar. 

Symtom

Hypospadi ger inga symtom hos den nyfödda pojken, men kan ge kosmetiska och funktionella besvär senare i livet. Det kan skvätta när man kissar och om penisen är böjd kan det vara svårt att ha sex. Det kan också påverka ens självbild och kan leda till att man avstår från sexuella relationer. 

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Orsak

Hypospadi beror på en felaktig utveckling av urinröret i fosterlivet. Man har inte klarlagt den exakta orsaken och tror att det är en kombination av ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Endast en tredjedel av alla fall beror på enbart ärftlighet. Risken att en till pojke i samma familj också har hypospadi är cirka 30 gånger högre. Hormonstörande ämnen, såsom ftalater som används som mjukgörar i plaster och olika ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet, tycks öka risken för hypospadi. 

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av en undersökning av underlivet. Vanligen behövs inga ytterligare undersökningar. Vid allvarligare fall, om urinrörets öppning finns långt ner mot pungen eller analöppningen, kan det bli aktuellt med undersökningar av hormonnivåer eller arvsmassa. 

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Behandling av hypospadi

Inte alla fall av hypospadi behöver behandlas. Om man behandlar tillståndet görs det med hjälp av kirurgi i 9–18 månaders ålder eller något senare, vid fyra till fem års ålder. Det finns olika kirurgiska metoder som används. Om penisen är böjd och/eller när förhuden inte täcker ollonet kan göra en operation för det också. 

Annons
Annons

Prognos

De flesta blir så småningom nöjda med det kosmetiska och funktionella resultatet. En del problem kan dock uppstå senare i livet och därför sker ett antal kontroller efter operationen, särskilt när puberteten har börjat. Ibland behövs psykosocialt stöd under uppväxten eftersom man har sett att pojkar/män med hypospadi kan ha sämre självkänsla.