Nyhet | Manlig hälsa

Kampen mot klamydiaepidemin skärps

Annons

Årligen drabbas drygt 40 000 svenskar av könssjukdomen klamydia. Och med anledning av detta skärps nu kampen mot klamydiaepidemin genom att bland annat ge kondomer gratis till skolungdomar. Socialstyrelsen presenterar nu en femårsplan med en rad åtgärder för att på bred front öka ungas kunskap om smittan, och få dem att testa sig varje halvår, men framför allt vill man att ungdomarna alltid ska använda kondom när de är med en ny eller tillfällig partner.

En första åtgärd i den nationella handlingsplanen är att Socialstyrelsen, tillsammans med Göteborgs universitet, kommer att göra en rikstäckande kartläggning av läget. I höst kommer ungdomar att få svara på frågor om vanor och synen på sex, preventivmedel och oönskade graviditeter. Tanken är sedan att denna typ av studie ska upprepas vart fjärde år för att se utvecklingen.
– Vi vet att kondomer bör vara lättillgängliga och billiga om de verkligen ska användas. Det är bara en del landsting som i dag delar ut dem på ungdomsmottagningar och inom skolhälsovården. Det bör bli fler men kondomer behöver också finnas på andra ställen där unga vistas, som i automater på kaf&eacuteer och restauranger, säger Viveca Urwitz, chef Socialstyrelsens enhet för hiv-prevention.

Annons
Annons

För att minska klamydia och oönskade graviditeter anser Socialstyrelsen att personalen inom såväl vården som skolan bör få bättre utbildning i rådgivning och förebyggande undervisning.
– En rad studier visar att skolan är absolut viktigast för att kunna påverka ungdomars beteende. Men i dag vet vi att sex- och samlevnadsundervisningen inte håller tillräcklig kvalitet, säger Viveca Urwitz.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons