Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Håravfallsgenen avslöjad

Annons

Amerikanska forskare har identifierat en gen som styr skalligheten hos män. Enligt studien är det möjligt att stänga av denna gen och därmed hoppas man kunna hitta nya botemedel mot tidigt håravfall. Skallighet hos män är en komplex process ur ett biologiskt perspektiv. Men nu har forskare hittat en pusselbit för att reda ur våra geners påverkan på håravfall. Forskarna har identifierat att en mutation i den gen, kallad APCDD1, är det som styr den typ av sjukligt håravfall som i extrema fall börjar redan under barndomen. Det som händer är att hårsäckarna krymper och det tjocka håret på huvudet ersätts av tunnare, mer luddigt hår.

Genom att manipulera denna gen har forskare tidigare kunnat slå av och på hårtillväxten hos möss, men fram tills nu har man inte kunnat visa att den här genen har betydelse för mänskligt håravfall. Därför har forskarna nu undersökt generna hos familjer med ärftligt håravfall, och resultaten visade att individerna hade samma mutation på APCDD1-genen. Detta innebär att den biologiska processen bakom håravfall hos möss och människor har mer gemensamt än man tidigare trott.
– De här upptäckterna pekar på att manipulation av signalvägarna för den här genen kan ha effekt även på mänsklig hårtillväxt, menar professor Angela M. Christiano.&nbsp

Annons
Annons

Forskarna bakom studien fortsätter nu att studera de genetiska sambanden bakom andra former av håravfall i hopp om att i framtiden kunna utveckla effektiva behandlingsformer mot skallighet.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.