Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Mage & tarm

Myggnät botar ljumskbråck

En bit myggnät under huden läker ljumskbråck minst lika bra som dyrt specialmaterial. Det visar en ny studie som utförts av kirurger från både Sverige och Uganda.

Publicerad den: 2016-01-18
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I dagsläget behöver uppemot 200 miljoner människor en operation mot ljumskbråck. Sjukdomen innebär att bukväggen i ljumsken är defekt och risken finns att organ tränger ut genom väggen och bildar en ficka. Tillståndet orsakar svår smärta och kan leda till dödliga komplikationer.

Den enda effektiva behandlingen mot ljumskbråck är kirurgi, dock är metoden dyr och merparten av drabbade i låginkomstländer går därför miste om operationen. Kostnaden för specialnätet som läker ihop bukväggen är ungefär tusen kronor per operation. Det överstiger alla andra kostnader vid en ljumskbråkoperation i Uganda, påpekar Jenny Löfgren som är läkare och forskare vid Umeå universitet.

”Såg ingen skillnad”

Men nu har erfarna kirurger från både Sverige och Uganda testat en betydligt billigare metod: att operera in steriliserade bitar av vanligt myggnät.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Totalt opererades 300 vuxna män med ljumskbråck som var hemmahörande i östra Uganda. Patienterna fick antingen ett dyrt specialmaterial eller myggnät inopererat vid skadan. Männen följdes därefter under ett års tid.

– Vi såg ingen skillnad, säger Jenny Löfgren till tidskriften Forskning & Framsteg.

Hennes förhoppning är att de nya resultaten leder till att fler i Uganda behandlas för ljumskbråck framöver.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons