Nyhet | Mage & tarm

Fler utbrott av tarmbakterien ehec i Sverige

Det pågår ett utbrott av tarmbakterien ehec och flera av de drabbade är barn, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Infektionen börjar med magsmärtor och diaréer men kan också orsaka njursvikt och i värsta fall döden. Sedan september i år har 16 fall av smittade personer kunnat kopplas samman, uppger Folkhälsomyndigheten. Människorna har blivit smittade i olika delar av Sverige, dock flest i Stockholmsområdet. Minst sex av fallen är barn i åldrarna 0-12 år.

För närvarande arbetar flera myndigheter tillsammans för att spåra misstänkta livsmedel och identifiera samband och orsaker till utbrottet. Bakterien ehec är vanligast hos nötkreatur och kan smitta människor via kontakt med djur eller gödsel, men även via förorenade livsmedel och mellan människor.

– Det är en bakterie som finns hos djur, framför allt kor men även andra djur. Den kommer in i våra kök via kött, oftast, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Han menar att god mathygien är A och O för att undvika att bli smittad, även undvika att använda samma knivar och skärbrädor till köttet som sedan används till grönsaker.

– Köttet som man lagar hettas upp och då försvinner bakterierna men om man fått in dem i grönsakerna som inte hettats upp blir man sjuk, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu