Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler dör av skrumplever

Annons

Alkoholrelaterade skador ökar kraftigt i Sverige. Enligt en ny rapport har antalet personer som dör av skrumplever blivit allt fler under de senaste åren. Professor Rolf Hultcrantz på Karolinska Universitetssjukhuset, säger till Sveriges Radio Ekot, att mängden leverskador i Sverige är nära den i länder som Frankrike, England och Danmark.
– Sverige har legat lågt här och vi har varit förskonade, men i och med den här ökningen närmar vi oss europeisk nivå, säger han till Ekot.

Antalet dödsfall till följd av alkoholförstörd lever har ökat med 83 procent för kvinnor och 65 procent för män under tioårsperioden 1997 till 2007. Det&nbspframkommer i en&nbsprapport som&nbspforskare från Karolinska och Stockholms Universitet presenterar i Läkartidningen.

Annons
Annons

Redan under 1990-talet märktes en ökning bland svenskars alkoholvanor vilket&nbspnu visar sig i form av skador, menar överläkare Rolf Hultcrantz, som är en av författarna bakom rapporten.
– Vi tycker att vi ser fler och fler patienter med allvarliga leverskador under de sista fem åren, säger Rolf Hultcrantz som tror att den ökade tillgängligheten är en bidragande faktor.

Forskarna bakom rapporten anser att möjligheten att få tag på alkohol borde begränsas för att få stopp på den ökade trenden.
– Innan man avlider har man en lång period när man är leverskadad och det är en väldigt besvärlig period. Patienterna är väldigt sjuka och kräver mycket sjukvård, och i och med det tas resurser i bruk från andra patienter, vi har ju begränsade resurser. Så det här en mycket allvarligt både för patienten förstås, men också för sjukvården, säger Rolf Hultcrantz till Ekot.&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.