IBD-Koll: Ny upplysningskampanj om magsjukdomar och IBD

Mer än 60 000 svenskar lever med Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). Men många drabbade får vänta länge på en diagnos och kunskapen kring sjukdomarna behöver öka. Nu startar Netdoktor och Mag- och tarmförbundet upplysningskampanjen IBD-Koll.

Publicerad den: 2015-08-28
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

IBD (inflammatory bowel diseases) är ett samlingsnamn för flera tarmsjukdomar, av vilka de vanligaste är Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Sjukdomarna drabbar främst yngre personer och Sverige är ett av de länder med störst andel sjuka. För att sprida kunskap om IBD startar Netdoktor och Mag- och tarmförbundet nu kampanjen IBD-Koll, där drabbade såväl som anhöriga och sjukvårdspersonal kan lära sig mer om allt från symtom till diagnosticering och behandling.

Lång väntan på IBD-diagnos

En av alla med IBD är Panos Theochari Tufexis, 18 år. Han har under hela sin uppväxt haft svåra magsmärtor och diarréer. Upprepade gånger har han fått remisser till olika mag- och tarmspecialister – och varje gång har remisserna skickats tillbaka med motiveringen att han hade för låga inflammationsnivåer.

Annons
Annons

– Jag har alltid fått höra att jag var intolerant mot mjölkprotein. Det var skönt när jag äntligen fick diagnosen Crohns sjukdom. Sedan dess har jag fått behandling och i dag mår jag bättre, säger han.

Många unga lider svårt av magproblemen

På Mag- och tarmförbundet bekräftar kanslichefen Wictoria Hånell bilden av en lång väntan på diagnos.

– Många av våra medlemmar upplever att de bollas mellan olika läkare. Det är också långt ifrån alla som får regelbunden och god vård vid en mag- och tarmmottagning med sjukvårdspersonal som de känner och förlitar sig till. Jag hoppas att den här upplysningskampanjen om IBD kan bidra till att i högre grad sätta sjukdomen IBD på agendan, säger Wictoria Hånell, kanslichef på Mag- och tarmförbundet.

Annons
Annons

Mikael Lördal är överläkare på Gastrocentrum vid Karolinska universitetssjukhuset och Netdoktors medicinska expert för kampanjen.

– Många unga lider svårt av dessa inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). Det är viktigt att så snabbt som möjligt fastställa diagnos så att behandling kan sättas in, säger han.

Har du koll på IBD?

Klicka här för att genomföra kunskapstestet IBD-Koll.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-10-29 15:49 (5 år sen)

  gjort en gastrografi idag. dr såg knottrar som han tog prov på. Vad kan de vara?

 • Avatar 2015-10-29 15:59 (5 år sen)

  gjort en gastrografi idag. dr såg knottrar som han tog prov på. Vad kan de vara?

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-08-30 22:01 (5 år sen)

  Oj, då har du en svår och unik situation, speciell för dig.
  Beklagar verkligen ditt öde.

 • Avatar 2015-08-30 22:14 (5 år sen)

  Jag köpte din blåbärsprodukt som var lika värdelös som allt annat.
  Så fort jag äter fel limpa och tar fel skvätt mjölk till kaffe så får jag extrema diareer.
  Jag anser det inte som mitt problem eftersom det är sjukvården som gett mig problemen genom massiva antibiotikakurer på grund av sjukhussslarv med rengöring av händerna efter toabesök som gav mig 4 olika sjukhussjukan som det tog ett helt år innan man skar bort dom.
  Läkarna skrattade. Dom också.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-08-30 21:37 (5 år sen)

  det är en liten minoritet som har dessa próblemen, men producenterna antyder att det är den stora massan som måste äta gluten och laktosfritt.
  I själva verket beror problemen hos de allra flesta på helt annat.

  Jag har genom åren tipsat många om Topinulin aktiv, folk med svår IBS har kunnat återgå till arbete, samma med Crohns och andra tarmstörningar. Man får tömda tarmfickor, och tarmväggar skyddas av ett nytt slemskikt så de återhämtar sig i skydd av detta.

  Min första kontakt med denna var på 1950 talet, då min invalidiserade morfar skickade mig på cykel till apoteket i stan. En apotekare förklarade då för mig hur det fungerade.
  Då apoteken förstatligades försvann denna produkten och glömdes.
  Klarin är avsedd för diabetikers näthinnor / gula fläcken m.m. har jag för mig.

 • Avatar 2015-08-30 21:16 (5 år sen)

  Varför har man inte förbjudit matprodukter med laktos och gluten, när man är säker på att de är största orsaken till folks elände med mage och tarm.
  Det är orimligt attl ägga ansvaret på patienten när affärerna är fulla av dessa produkter. Det går faktiskt inte att undvika dessa produkter.
  Det står ingenstans att man måste äta laktos eller glutenprodukter.
  Passa på att förbjud mjölk med laktos nu när bönderna håller på att gå i konkurs.
  Det är ingenting annat än dubbla budskap och ett hyckleri.
  Probi Mage och Klarin är bara humbug och fungerar inte. Det är bara ett sätt att skinna folk på pengar.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-08-28 12:03 (5 år sen)

  Jo det råder mycket okunskap om detta trots all möjlig forskning på många håll om bl.a. hur oerhört viktigt det är med rätt tarmflora. Det läggs hundratals miljoner att hitta de stammar som avger de nyttiga antiinflammatoriska näringsämnena.
  De benämns mjölksyrebakterier och omfattar stora grupper.
  Det finns enkla vägar att byta ut sin tarmflora, det görs inom vården i många länder istället för t.ex. transplantationer av avföring från individer med rätt tarmflora.
  Det finns mycket skrivet om IBS- IBD, Crohns med flera tillstånd. Här får ni en länk till flera artiklar med länkar till forskning m.m.
  Rulla nedåt, det tillkommer nya artiklar efter hand.

  http://metrobloggen.se/farmakologensblogg/


Annons
Annons
Annons