Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Birgitta mår bra med Crohns

Idag hör man nästan dagligen om någon som har problem med magen. Men i början av sjuttiotalet var inte mag- och tarmbesvär ett lika hett ämne. När Birgitta blev diagnostiserad med Crohns sjukdom visste hon inte vad det var – trots att hon jobbade som sjuksköterska.

Publicerad den: 2008-10-29

Annons

Birgitta Svanbom-Johansson, 61, började få kramper och ont i magen i början av sjuttiotalet. Hon misstänkte att det var gallbesvär men undersökningen gav negativt besked. I samma veva blev hon gravid.

– Jag gick till gynekologen som sa att ”det är inte konstigt att du har ont i magen. Du är ju gravid”, säger Birgitta.

Men värken berodde inte på graviditeten. Hon födde sitt barn och smärtan fortsatte. Besvären blev värre och hon började få febertoppar. Till slut träffade hon en läkare som gjorde en passageröntgen på henne och hon blev diagnostiserad med Crohns sjukdom som ger ett kroniskt inflammationstillstånd i tarmen.

Annons
Annons

– Jag fick frågan om jag ville bli behandlad med medicinering eller operation. Jag valde kirurgi då det för mig kändes bättre att operera bort de skadade delarna.

Ganska snart därefter genomförde Birgitta sin operation på Uppsala Universitetssjukhus där förträngningarna som uppkommit i tarmen togs bort. Operationen gick utmärkt och efter fyra veckors sjukskrivning mådde hon bra.

Besvären kom tillbaka

I fem år levde Birgitta utan några men. Därefter började besvären åter smyga sig på och blev allt värre då magkrampen och värken satte igång. År 2001 gjorde hon därför en ny operation, denna gång i Karlstad, och tog bort fler förträngningar som bildats.

På nytt höll operationen i cirka fem år innan besvären för ungefär ett år sedan började ge sig tillkänna. Besvären kommer nu med två till tre månaders mellanrum och sitter i runt sju-fjorton dagar.

Annons
Annons

– Om besvären blir värre så har min doktor sagt att vi måste påbörja en medicinsk behandling, säger Birgitta. Men just nu är jag bara lite svullen i magen och det känns lugnare än förut. Jag känner att jag lever bra trots min sjukdom.

Livets påverkan

Stress anses som en bidragande orsak till många magproblem, men att stress skulle ha en inverkan på Crohns sjukdom tror inte Birgitta. Forskning tyder inte heller på att det är en orsak till att Crohns sjukdom uppkommer. Däremot känner Birgitta att hon psykiskt tolererar mindre än förut. Hon blir lättare stressad när det är mycket att göra och känner att hon måste ta det lugnare.

– Jag försöker att leva precis som vanligt och jag anser själv att jag är fullt frisk. Största delen av tiden mår jag ju faktiskt bra. Jag äter det jag vill även om jag undviker alltför fet mat som kan ge ökade besvär.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-03-26 10:33 (10 år sen)

    Jag har också Morbus Crohn och har blivit totalt nonchalerad i vården. Jag fått det ena receptet efter det andra i 25 år mot magkatarr, det var "diagnosen"! Jag har även tillskrivits psykofarmaka för att de tyckt att jag varit deprimerad... Ont överallt i lederna/rygg/bäcken, svåra problem med magen med förstoppning o diarré o blödningar o kramper, bältros, kramper i lederna, trött, migrän osv... Alla mina värden var i botten, akut kris alltså!
    Jag har ändrat min kost, tagit bort Allt gluten och All mjölkprotein, vilket har förändrat mitt hälsotillstånd betydligt! Den planerade operationen av min tarm är nu avbokad, jag äter ingen medicin längre!

  • Avatar 2013-04-9 16:40 (11 år sen)

    I gamla östblocket ger läkarna i första hand ett enkelt kosttillskott, till Crohns, UC och IBS, i de flesta fall behövs inte mera för en tid.
    Det är koncentrat av jordärtskocka + blåstång. Inulinet i form av Fruktooligosackarider bildar ett skyddande slemskiktslager på insidan av magens o tarmens väggar som en skyddsbarriär mot irriterande ämnen. De olösliga fibrerna drar med sig ut eventuell gammal jäsande mat ur fickor och sprickor. Sackariderna, blir i sin helhet supernäring åt de goda mjölksyrestammarna som genom häftig tillväxt, tränger ut de som avger skadliga ämnen och nästan alltid är orsak till problemen. Det bildas också ett antal B & K vitaminer samt antiinflammatorisk smörsyra .
    Tar bort sug efter sött och annat, stabiliserar blodsockret, ges med fördel till överviktiga diabetiker som behöver banta. Populärt i flera länder som det " enda " hälsosamma bantningsmedlet eftersom det avgiftar grovtarmen och återställer rätt mikroflora.
    Här i Sverige finns det hos www-aktivsyn.se det heter Topinulin aktiv.
    Från blåstågen kommer Jod och krom + en massa viktiga föreningar av spårämnen som alla deltager i näringsomvandlingen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons