Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökande spädbarnsföräldrar minskar

Allt färre spädbarn utsätts för tobaksrök i sin hemmiljö men samtidigt finns stora regionala skillnader. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det är en fin utveckling, tycker jag. Minskningen var som allra störst fram till 2005. Därefter har den tunnats ut något, men nedgången är tydlig, säger Ellen Lundqvist, utredare på Socialstyrelsen.

Mellan åren 1999 och 2014 så gott som halverades siffran för rökning hos spädbarnsföräldrar. Av alla åtta månader gamla spädbarn levade 11 procent i en familj där någon rökte år 2014. För 15 år sedan var motsvarande andel 19 procent. Men trots den nedåtgående trenden finns fortfarande betydande regionala skillnader. I Blekinge är det mer än tre gånger så vanligt att en spädbarnsmamma röker, jämfört med i Västerbotten.

Om rökning:

Annons
Annons

Med rökare enligt Socialstyrelsens definition menas rökning minst en gång dagligen, det vill säga dra i sig rök från en cigarett, cigarill eller tobak i pipa eller något annat som innehåller tobak. Detta gäller även personer som alltid röker utomhus.

För barn innebär tobaksrök – förutom att röken är cancerframkallande – även ökad risk för luftvägsinfektioner, öroninflammationer, astma samt allergier mot pollen, pälsdjur och födoämnen.

Källa: Socialstyrelsen

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons