Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Astma

Specialistläkarens svar på om astma och allergi


Uppdaterad den: 2009-04-22
Författare: Reidar Grönneberg, docent, överläkare och specialist inom allergi-och lungsjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, lungklin KS

Annons

Här har Netdoktors expert Reidar Grönneberg, specialistläkare inom allergi- och lungsjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, svarat på besökarnas frågor om astma & allergi. 

Har pollenallergi hela säsongen - vad kan jag göra?

Mattias73: Vad kan man göra åt sin pollenallergi egentligen? Jag är allergisk från det att al och hassel sätter igång, ända tills det sista gräset blommat ut. Dessutom korsallergier mot stenfrukt, citrus, morötter osv. Det är en fruktansvärd livsdödare att behöva sitta instängd fina sommardagar. Antihistaminer hjälper mig knappt, inte heller ögondroppar och nässpray.Kortisonsprutor var effektiva, men min nuvarande läkare vill inte ge mig det med hänvisning till dess negativa effekter.

Reidar Grönneberg: Du kan pröva kortison tabletter i stötdos typ 5-7 dagar istället för injektion av depotsteroid typ Depomedrol som sitter i under 6 veckor och kan riskera biverkningar som blodtryckstegring, höjt blodsocker, mindre immunitet vid herpesinfektion. Under värsta pollentopparna tar du kortison enligt ovan som tillägg till övrig basbehandling. I ditt fall skulle nog allergivaccination så kallad hyposensibilisering bli aktuell med injektion av björkpollen subkutant under 3 1/2 år enligt schema, ges via allergispecialist.

Annons
Annons

Kan allergi och astma växa bort?

Gäst71627: Vår son, 9 år i september, har förkylningsutlöst astma sen 10 månaders ålder. Han har även fått ansträngningsastma sen drygt ett år tillbaka. Har hört att det kan växa bort, men denna tidpunkt har flyttats fram hela tiden för sonens del. Han har även allergi mot nöt, jordnöt, gräs, björk, mögel och häst. Sonen använder 3 olika mediciner mot astma, varav en regelbundet, och pollentablett mot det andra. Kan hans allergier försvinna?

Reidar Grönneberg: Luftburna allergierna försvinner tyvärr i regel inte i vuxen ålder medan födoämnesallergier som jordnöt och övriga nötter kan växa bort. Totalt sett brukar tidigt debuterande astma försvinna hos merparten typ 3/4 före puberteten och återkommer i övre tonåren eller 20 årsåldern hos 1/4. Viktigt minimera pälsdjurkontakterna ur prognostisk synvinkel.

Är japaner allergiska mot alkohol?

Gäst4472: Kan man vara allergisk mot alkohol? Ibland hör man talas om att japaner är det.

Reidar Grönneberg: Ren allergi mot alkohol anses inte förekomma. Japaner har mindre tillgång till ett enzym som bryter ner alkoholen och de blir då illamående vid mindre alkoholintag.

Annons
Annons

Leva med hund trots allergi

fiffi: Hej. Jag har en hund som jag haft i drygt ett års tid. Men nu har jag börjat få kraftiga problem, det kliar och irriterar väldigt mycket, vad kan jag göra? jag vill ju inte ta bort min kära hund.

Reidar Grönneberg: Gör en prick eller RAST (venöst blodprov)hos husläkare. Har du antikroppar mot hund så ökar risken för att besvären förvärras successivt. Det finns en hel del effektiva mediciner. Grundprincipen är dock vid pälsdjurallergi att försöka undvika/minimera ytterligare exposition typ daglig kontakt. Jag är själv hundägare (tax) stark djurvän och förstår psykologiska bindningen, jag har därför slutat moralisera, du får själv ta ställning efter testen.

Kan antihistaminer utlösa missfall?

Yvette: Hej Reidar,

Jag är gravid i 3:e månaden och har min årliga pollenallergi. Kan histaminerna bli så kraftiga att de reagerar på fostret och försöker stöta bort det? Fick nämnligen missfall i v 38 i augusti förra året och det som de hittade var en kronisk inflammation på moderkakan som ledde till syrebrist. Kan detta ha något samband? Har redan en autoimmun sjukdom som gör att jag behöver äta Levaxin för ämnesomsättningen.

Reidar Grönneberg: Antihistaminer påverkar inte fostret. Det är alltså helt ok att ta exempelvis loratadin (Clarityn) och cetirizin (Zyrlex) under hela graviditeten enligt aktuella rekommendationer från svenska läkemedelsverket och utifrån massiv samlad klinisk erfarenhet. Sannolikheten är således väsentligt högre för annan orsak till spontanaborten exempelvis din autoimmuna läggning men därom kan jag givetvis inte uttala mig mer utan att närmare känna bakgrunden.

Kan man få astma av luftföroreningar och avgaser?

Elloise: Min syster har bott i Los Angeles i många år och fick under denna tid någon form av astma. Kan man få det av att visast bland smogg och avgaster under lång tid?

Reidar Grönneberg: Långvarig exposition för luftförereningar ökar risken för astma och KOL. Hänger mycket på ärftliga faktorer. Atopiker, alltså allergiker utan astma, har ca. 3-4 gånger ökad risk utveckla astma. Man har även visat att pollen i kombination med kvävedioxid och andra föroreningar, ökar inflammation i luftvägarna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Stress, allergi och astma hänger ihop

Gulsimaria: Hej Reidar

Jag är 55 år och har varit allergiker hela mitt liv. På grund av mycket stress och lite sömn så förvärras min allergi stadigt. Jag får hela tiden lägga till nya födoämnen på min allergilista och äter nu Cetirizin x 2 och Cortison vid behov. Vad kan jag göra för att förbättra min situation? (Reagerar med nässelutslag, yrsel och blodtrycksfall, sällan slemhinnesvullnad) Sover mer, äter bättre, motionerar o icke rökare men har en stor inre stress på grund av sick sinus med täta attacker av ff.

Reidar Grönneberg: Det är välkänt att stress och allergiska besvär och astma hänger ihop. Nässelutslag och svullnad så kallade angioödem, utlöses ofta av föda rik på biogena aminer typ skaldjur, jordgubbar, salami, tonfisk mm. Du bör vara försiktig med att ta värktabletter av anti-inflammatorisk typ så kallade NSAID och ASA(aspirin) som samtliga sänker tröskeln för att reagera.

Vad funkar bättre än Bricanyl och Symbicort?

andja: Jag har astma och pollenallergi, och dessutom har jag Ankyloserande spondylit-AS. Senaste åren har varit hänvisat till Vårdcentral, och trots alla sjukdomar blir jag aldrig undersökt lungnkapacitet eller någonting alls, utan får nua recept via telefon direkt till Apotek.

Jag tar Bricanyl och Symbicort, men tycker inte att det hjälper så mycket. Är icke rökare. Finns det bättre mediciner?

Reidar Grönneberg: Du bör göra fullständig spirometri , begär remiss av husläkare till fys lab eftersom du troligen har kombinerad nedsättning av lungkapaciteten på grund av Bechterew (spondylit) som ger risk för minskad lungvolym (lite oelastiska lungor) vilken i så fall inte är lätt att behandla i sig själv. Ibland kan man lägga till Singulair tablett (receptbelagd) som brukar hjälpa speciellt mot ansträngningsastma. 

Vem har rätt att kan få allergivaccination?

Gäst44087: Hur dålig måste man vara för att få börja en vaccination? Undrar Plumsi

Reidar Grönneberg: Man skall ha prövat konventionell symtomatika typ antihistaminer, ögondroppar, nässpray minst en säsong och ändå uppleva att man är utslagen längre perioder typ minst en månad, har man astma också så ökar indikationen för vaccination, gäller även om du bara har uttalade symtom från övre luftvägar men kraftig ärftlig belastning för astma. Grästablett under tungan varje dag i tre år finns sedan 2007 , men även här gäller att allergispecialist gör bedömningen och att du prövat allt annat.

Borde man utreda hösnuva?

Gäst62117: Jag har sedan ca 3 år tillbaka lidit av nästäppa, samt kliande och rinnande ögon under sommarhalvåret, vilket jag har fått för mig är pollenallergi. Vet på ett ungefär vad jag får besvär av, så de sakerna försöker jag undvika så gott det går. Är det bättre att göra ett allergitest för att få reda på vad jag är egentligen är allergisk mot, så att jag inte "felbehandlar" mig eller kan jag fortsätta äta de receptfria tabletterna som vanligt utan att oroa mig för att det är farligt?

Reidar Grönneberg: Du kan fortsätta ta receptfria antihistaminer typ cetirizin och loratadin om du bara har lindrig hösnuva, har du astma skall du absolut kolla upp dig på vårdcentral eller hos allergispecialist. Blir du uttalat trött längre period med arbetsfrånvaro rekommenderar jag också utredning, det finns en del receptbelagda mediciner som hjälper i det läget och även allergivaccination.

Söka för att få allergivaccination av barn

Gäst79698: Jag skulle vilja att min dotter som är 14 år få en allergivaccination? Hur gör jag, är det bra att ge? Har hon pollenallergi? Jag har provat flera sorter mediciner men den enda som hjälper henne lite är cleratyn (10 mg.)

Reidar Grönneberg: Kontakta allergispecialist som utför vaccinationer, i regel krävs remiss be husläkare om remiss. Bäst effekt om man startar i tidiga åldrar framför allt i syfte att förhindra astma utveckling där risken ökar om föräldrarna har astma.

Astmatiker reagerar ofta på klorhexidin / handsprit

Kroppsformaren: Hej Reidar! Jag har fått konstaterat astma sedan 2-3 år, har ev haft detta sedan jag var liten. Nu till min fråga: Jag håller på att utbilda mig till uska och praktiserar på sjukhus. Varje gång jag spritar mina händer eller rengör något med spritrengöring så börjar jag hosta som bara den. Är det farligt eller kan jag lungt jobba vidare och ta min Bricanyl när det är som värst? Tycker själv att det är lika farligt att få i sig alla avgaser, rök och parfymdoft när man är ute.

Reidar Grönneberg: En del reagerar på klorhexidin. Astmatiker reagerar allmännt mer på starka dofter. Låter som du bör göra en spirometri (andningsprov) på vårdcentral och kanske lägga tíll regelbunden underhållsbehandling med kortisonpulver, då brukar hyperreaktiviteten minska och toleransen för dofter öka.

Vilken medicin är effektivast vid kattallergi?

Catmann: Hej Reidar! Finns det något medicin som är extra effektiv när man är allergisk mot katter (pälsdjur)? Jag får svårt att andas, det kliar i ögonen och om jag blir riven så får jag utslag. Är det kört eller finns det något som kan minska mina besvär?

Reidar Grönneberg: Svar nej, ibland vaccinerar vi i 4 år med sprutor men indikationen är så kallad indirekt känslighet alltså du kan inte ens träffa kattägare utan katten närvarande du reagerar på katthår i kläderna på kompisar med luftvägssymtom. Annars är alla antihistaminer ungefär likvärdiga effektmässigt.

Pricktest vid dammallergi

Jasmine29: kan man ha dammallergi... jag nyser så fort jag ser damm och brinner i halsen annars har jag inga besvär. vad behöver man göra åt saken. Jag försöker städa hemma oftare.

Reidar Grönneberg: Visst kan du det, sannolikheten ökar om du har allergiska föräldrar. Be husläkaren göra prick eller RAST-test.

Tips för idrottstjej med astma

Gäst49065: Hej min dotter, 15 år, är väldigt aktiv idrottstjej, Hon spelar ishockey och fotboll. Hon har under något år haft problem med andningen, det blir tryck över bröstet och hon får inte luft, vi har gjort än den ena än den andra undersökningen, och man säger att hon har "ansträningsastma" men hon blir inte bättre av diverse olika mediciner, för tillfället har hon Oxis. Hon är väldigt energisk och ambitiös. Halsont och förkylningar är ständigt återkommande. Har du något tips?

Reidar Grönneberg: Hon bör nog pröva tillägg av regelbunden kortison pulver och/eller Singulair tablett på idrottsdagarna. Att bara ta Oxis typ varje dag vid astma är inte helt bra man kan faktiskt förvärra astman i längden.

Samband mellan svartmögel och sjukdomar

Carina: Jag har precis fått veta att jag har svartmögel i min lägenhet, där jag har bott i ca 1½ år med mina barn och sambo. Vi har haft väldigt mycket problem med luftvägsrelaterade sjukdomar sen vi flyttade in där, min son på 6 år som har dragits med rinnande näsa, och krupphosta med jämna mellanrum utvecklade helt plötsligt allergi för gnagardjur. Kan det finnas något samband med mögelskadan? Min sambo fick för en tid sedan den ovanliga sjukdomen struplocksinflammation. Finns det något samband där?

Reidar Grönneberg: Låter inte sannolikt. Mögel i sig kan ge symtom typ nysningar och hosta även på icke allergiker, men skall inte öka risken för sensibilisering (att man bildar antikroppar) mot andra allergen som gnagare. Struplocksinflammation =epiglottit är en akut infektionsutlöst svullnad och har vad vi vet inget samband med allergisk disposition.

Hur tidigt kan man få pollenallergi?

Elisajuli: Hej, min dotter (10mån) kliar sig i ögonen väldigt mycket i ögonen sedan ca 1,5 vecka plus att hon är väldigt snorig. Jag funderar på om det kan vara pollen eller om det bara är vanlig förkylning. Min sambo har hört att så små barn inte är allergiska mot pollen, stämmer det eller ska jag kolla upp henne? eller finns det andra tecken man kan titta efter innan man kontaktar läkare?

Reidar Grönneberg: Ögonklåda på spädbarn är inte mitt specialgebiet som vuxenallergolog men visst kan hon fått pollenallergi redan så tidigt dock synnerligen ovanligt tidigt i så fall, ligger väl närmare till hands med pälsdjurkontakt eller annat damm.Om ni föräldrar är allergiker ökar sannolikheten för allergi även hos dottern förstås.

Kan man få astma sent i livet?

Soso: Jag undrar hur man kan få astma. Kan man få det i 20 års åldern och uppåt eller måste man födas med det?

Reidar Grönneberg: Det finns olika typer av astma, allergisk eller så kallad atopisk som man ärver från nära släktingar som föräldrarna (det bästa är att noga välja sina biologiska föräldrar men genomförs av naturliga skäl inte så lätt) och den icke allergiska astman. Den allergiska debuterar oftast före 20 årsåldern medan den icke allergiska typ infektionsastman, uppträder oftast från 30 årsåldern och uppåt. Sen finns andra så kallade fenotyper av astma där ASA astman som aldrig kommer före puberteten, finns mest hos kvinnor, går ofta med näspolyper och nedsatt luktsinne och verkar vara en speciell typ som triggas av intag av värktabletter som ASA och anti-inflammatoriska (diklofenac, ibuporfen med flera).


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons