Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Värt att ta reda på orsaken till onormalt kissande

Toalettspring på nätterna är något många kan relatera till men som kanske inte ses som något större problem – eller? Hur som helst lider många av Nokturi (nattkissning) i tystnad eller kanske utan att ens veta om det. Kissar du normalt eller inte? Ta chansen nu och testa dig med hjälp av vår utformade urinmätningslista.


Lovisa
Publicerad den: 2017-02-28

Värt att ta reda på orsaken till onormalt kissande
Annons

HÄR KAN DU TA REDA PÅ OM DU KISSAR NORMALT

Naturligtvis är både volymen urin och antal gånger på toaletten beroende av hur mycket man dricker under dygnet. Men det man räknar med är att en vuxen person normalt kissar cirka 1 ½ liter fördelat på 8 gånger per dygn - då förutsatt att personen dricker ungefär 1 ½-2 liter under tiden. 

Nokturi inget normaltillstånd


Annons
Annons

Samtidigt finns många som trots att de dricker normalt, ständigt behöver springa på toaletten – dessutom ofta på natten. Problem med överproduktion av urin är vanligare än vad man kanske tror och ett stort problem för många - speciellt då det stör den nattliga sömnen. Besvären är inte allt för sällan åldersrelaterade och smyger sig på i takt med att åren går. Många vet inte om att de har nokturi eller väljer helt enkelt att acceptera tillståndet. Det är helt fel tänk menar Aino Fianu Jonasson, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

– Många tror att nokturi är ett normaltillstånd, särskilt om man börjar bli gammal. Men det här är inte någonting som man behöver acceptera. Att hela tiden få sin sömn störd kan få stora konsekvenser för din vardag. Det går att göra något åt saken. 

Det går att testa sig själv

Men hur ska man egentligen vara säker på orsaken till kissandet? Kanske har det trots allt bara att göra med mat och dryck för nära inpå läggdags? Eller handlar det faktiskt om Nokturi? Hur det ligger till går att ta reda på med hjälp av en urinmätningslista. Så passa på att ta reda på om du bör söka hjälp för dina eventuella kissbesvär eller inte.

GÅ VIDARE TILL TESTET

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Britt-Marie 2020-10-21 04:40 (3 år sen)

    Hej,jag har så ont i mina skinkor,dom domnar och värker,har även tryck i underlivet.Varit på gym men det gav inget,bara vanlig undersökning..även ändoskopi som visade någon slags tumör som va ofarlig, men den blev inte borttagen..vet inte hur jag ska gå vidare,är så orolig eftersom det finns så många canser sjukdomar just där nere som är svårt att upptäcka utan mera ingående undersökning..läser mycket om ljust sådana när det värker och domningar är som värst,,jag kan inte sitta på ändan längre stunder,,har haft dom här besvären sedan början av Mars i år,,


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons