Fakta | Gynhälsa

Konisering av livmoderhalsen


Uppdaterad den: 2013-06-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Cellförändringar och cancerrisk

Cellförändringar på livmoderhalsen är inte ovanliga. Ganska ofta är detta självläkande förändringar, men ibland är förändringarna så misstänkta att man befarar att de över tid (flera år) kan utvecklas till cancer i livmoderhalsen. En behandling som ges för att förhindra en sådan utveckling kallas konisering. Genom den här behandlingen tas vävnaden med cellförändringarna bort och risken för att få livmoderhalscancer är därefter mycket liten.

Vad är konisering?

Operationen genomförs oftast under lokalbedövning på gynekologisk mottagning och tar normalt 5–15 minuter. Endast i undantagsfall krävs narkos och bara då behöver man fasta före behandlingen.

En kägelformad liten bit av vävnaden ytterst på livmodertappen tas bort med en liten elektrisk värmeslynga (diatermi) eller laser. I sällsynta fall sätts något stygn efteråt för att förhindra blödning, men de sys med tråd som försvinner av sig själv. Vävnadsbiten tas ut, skickas till undersökning och gynekologen får svar efter cirka två veckor.

Annons
Annons

Efter operationen

Det är vanligt med en mindre menstruationsliknande blödning efter ingreppet. Vid kraftig blödning (färskt rött blod) bör du kontakta mottagningen där ingreppet gjorts. Sjukskrivning är i regel inte nödvändigt. Smärta efter ingreppet är ovanligt.

Du får tid till kontroll cirka sex månader efter ingreppet. Då tas ett nytt cellprov.

Du kan ta det lite lugnt under två till tre dagar. Ansträngande fysisk aktivitet kan medföra något ökad risk för blödning medan livmodertappen läker. Så länge som du blöder är det naturligt att avstå från samlag och bad. Du kan självfallet duscha. Om du behöver smärtstillande läkemedel passar tabletter av samma typ som används vid menstruationssmärtor (ibuprofen, naproxen med mera) bra.

Annons
Annons

Den som behandlats för cellförändringar erbjuds särskilda uppföljningskontroller. Behandlande läkare får alltid besked om ingreppet och resultatet av vävnadsprovet. Du ska alltid få besked om provsvar från gynekologen oavsett analysresultat.

Vad vet du om spridd bröstcancer? Gå kort online-utbildning nu (gratis)


Annons
Annons
Annons