Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Alla svenskar får samma vaccin

Annons

Sverige gör inte som man har gjort i Tyskland, där beslutsfattare och andra viktiga personer får ett annat vaccin än folket i övrigt.
– Nej i Sverige finns det i dag för den pandemiska influensan bara ett vaccin, som kallas Pandemrix, säger Anders Tegnell, chef på socialstyrelsens smittskyddsenhet.

I Sverige räknas gravida till en av riskgrupperna och har därför varit bland de första som vaccinerats mot den nya influensan. Och enligt Anders Tegnell är det bra.
– Absolut, de gravida tillhör den gruppen som väldigt tydligt i andra länder har visat sig kunna få, inte speciellt ofta men då och då, en väldigt allvarlig sjukdom. Därför har det varit väldigt viktigt att skydda just den gruppen så snart som möjligt.

Annons
Annons

Men samtidigt är det många andra länder som avråder gravida att ta det här vaccinet. Anders Tegnell hoppas dock att de svenska kvinnorna får tillräckligt med bra information för att kunna fatta rätt beslut.
– Från början får vi hoppas att de får höra sanningen att de flesta länder som har de här två vaccinen faktiskt rekommenderar att man använder det här till gravida.&nbsp För det andra har läkemedelsverket i Sverige och Emea, det europeiska läkemedelsverket, bägge varit väldigt tydliga i sin riskbedömning av detta. Risken för att få sjukdomen och bli allvarligt sjuk i den är väldigt, väldigt mycket högre än de väldigt teoretiska och hittills ännu inte sedda riskerna med vaccinet, säger Anders Tegnell till Ekot.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.