Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Fästingar

Riskområde för borrelia i Sverige

Det finns flera fästingburna infektioner i Sverige. De vanligaste är borrelia och TBE (tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation). Borrelia är en bakteriell sjukdom som man kan behandla med antibiotika, men det finns inget vaccin. För virussjukdomen TBE finns ingen behandling, men det finns ett vaccin.


Publicerad den: 2016-03-22

Annons

Många frågar om var riskområden för dessa sjukdomar finns i Sverige. Här avhandlas borrelia. Det finns ingen exakt och aktuell nationell sammanställning av var borreliafall inträffat, det vill säga var patienter som fått borrelia varit när de blev fästingbitna. Till skillnad från den andra fästingburna sjukdomen TBE är inte borrelia anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen. Just därför vet vi inte geografiskt var patienterna befunnit sig när de blev smittade med borrelia. Vi vet heller inte det exakta antalet personer som årligen får borrelia i Sverige men den bästa gissningen ligger på 10 000 årliga fall.

Vi gjorde en vetenskaplig undersökning av borrelia 1995 och för den tiden och för den södra landsändan finns därför de fakta som vi saknar för landet i övrigt. Se karta 1 som visar de sju dåtida södra länen och var patienter med borrelia blivit fästingbitna. Kartan visar att kustlänen Kalmar län och Blekinge län är mest drabbade, men sjukdomen var vanlig i hela regionen. Det finns ingen anledning att förmoda att spridningen är mindre nu, 20 år senare.

Riskområden för borrelia-smitta från fästingar

För landet i övrigt får man göra en uppskattning att borrelia kan finnas överallt där fästingen Ixodes ricinus finns. Professor Thomas Jaenson har stått tilltjänst med Karta 2.

Utbredning i Sverige - borrelia från fästingarKartan visar att fästingen brett ut sig avsevärt under de senaste 30 åren. Den finns nu i hela södra Sverige, där den dessutom blivit vanligare. Dessutom har den under denna tidsperiod brett ut sig norröver och finns nu längs kusten och längs floderna i Norrland. I Norrlands inland saknas fästingen och därmed kan man inte bli smittad med borrelia där.
Orsaken till att den aktuella fästingen både blivit vanligare där den finns och att utbredningsområdet blivit större kan skyllas på klimatförändringar. Det har blivit varmare och fuktigare samt rådjursstammen har vuxit till sig. Rådjuren kan ha 3 000 fästingar på sig. Fästingen släpper efter en vecka och då kan rådjuret ha förflyttat sig långt.

Annons
Annons

Det allra viktigaste är förstås att inte bli fästingbiten alls! Då får man varken borrelia, TBE eller några andra sjukdomar som man också kan få även i vårt land.

Om du rör dig i skog och mark skydda dig då mot fästingarna genom att bära heltäckande klädsel: långärmad tröja om du plockar bär eller svamp, långbyxor med benen nerstoppade i strumporna och heltäckande skor, gärna stövlar. Fästingar kan vara lättare att upptäcka på ljusa kläder. När du varit ute i fästingmarken är även bra att leta efter fästingar på kroppen. Det tar någon timme innan fästingen hittat en riktigt bra plats att bita på, ofta något kroppsveck men mjuk hud. Hos barn sätter sig fästingarna gärna i huvud-hals-området, till exempel bakom öronen. Kolla ofta husdjuren! Fästingarna kan krypa över från djur till människa i sängvärmen!

Se även: Riksområden för TBE i Sverige

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons