Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

De sex vanligaste myterna om HPV

Att HPV, humant papillomvirus är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i både Sverige och i övriga världen är igen myt. Inte heller att viruset, som drabbar både kvinnor och män, är så pass vanligt att de flesta sexuellt aktiva någon gång haft HPV eller kommer att få det. Nästan alla blir också någon gång smittade med den typ av HPV som kan ge cellförändringar, utan att veta om det.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-21

De sex vanligaste myterna om HPV

Men myterna om humant papillomvirus och vaccin mot HPV är många. Här slår vi hål på de sex vanligaste myterna om HPV.

En vanlig myt är att:  

  • Det är för sent att vaccinera sig mot viruset om man redan är sexuellt aktiv. Det må vara mest gynnsamt att vaccinera sig innan sexdebut men det går lika bra att vaccinera sig efteråt.

Idag finns tre olika vaccin mot HPV-infektion. Alla är godkända för vaccination av flickor och kvinnor från nio års ålder. Två av vaccinen skyddar mot fyra respektive nio HPV-typer, det är också de vaccinen som är godkända för vaccination av pojkar från nio års ålder.

  • Tjejer och kvinnor mellan 15-25 år är den största riskgruppen. Avgörande för smittrisken är antalet partners och inte ålder. Alltså kan alla, såväl kvinnor som män, oavsett ålder drabbas av HPV.
  • De som redan haft cellförändringar eller kondylom har inte någon nytta av vaccinering då de redan kommit i kontakt med virustyperna. Det är falskt och stämmer därmed inte.

Vaccinen behandlar inte en pågående infektion men om cellförändringarna är orsakade av någon av de olika HPV-typerna som ingår i vaccinen kan en vaccination minska risken för återinsjuknande.

  • Vaccinet orsakar svåra biverkningar. Det stämmer inte då vaccinet genom flera stora studier visat sig vara mycket säker. Det finns inga risker för allvarliga biverkningar. De biverkningar som kan uppkomma är lindrig svullnad eller smärta där injektionen placerats.
  • Att HPV-vaccin bara är för flickor. Det stämmer inte! Två av totalt tre vaccin mot HPV är godkända för pojkar från nio års ålder.

 – Pojkar bör få samma rättighet som flickor till att skydda sig mot cancer orsakad av HPV, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet. Redan 2011 borde vi ha infört HPV-vaccin även till pojkar. I Sverige är vi långsamma och konservativa i den här frågan. 2007 saknade vi data om effekt och säkerhet av vaccination på pojkar, men mycket har hänt på tio år. Idag är evidensläget helt annorlunda och den breda spektra av cancerformer är välkänt. Det är upprörande hur segdraget det är från svenska myndigheter, avslutar Joakim Dillner.

Läs hela intervjun med Joakim Dillner här

  • Pojkar och män kan inte få HPV eller HPV-relaterade sjukdomar och därför finns det heller inget vaccin för dem. Det är inte sant. Se punkten ovan!

Läs även: HPV kan drabba vem som helst

Andra har också läst:

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Katarina 2022-10-6 18:01 (18 månader sen)

    Jag hade 2 enstaka sexuella kontakter för ett år sedan och var gift i många år innan dess, jag fick besked att jag är HPV positiv!
    Har sökt på nätet om info och där stod det att det finns kräm och medicin på recept!! Stämmer det??? På 1177 visste dom inte svaret på det !!
    Jag ska träffa en man snart och undrar om jag kan ha sexuell kontakt med honom på något sätt? Oralt för honom eller kan vi bara kyssas och kramas och ingen beröring vid underlivet för någon av oss?Kan man använda kondom och är det tillräckligt!
    Längtar efter kontakt!!
    Tack så mycket

  • Avatar Elina Mattsson 2021-11-2 14:06 (2 år sen)

    Hej Christina! Det har du helt rätt i. Om man har otur kan man få HPV-virus av att bara vara med en partner om hen har HPV. Risken ökar dock med flest sexpartners.

    Bra att veta är dock att ett positivt svar på HPV-virus inte betyder att det kommer leda till cellförändringar och cancer. Virusinfektionen kan läka ut av sig självt. Det är dock bra att ha koll på om man har smittats med ett HPV-virus för att kunna hålla koll på utvecklingen av det. Därför bör man gå och ta cellprov och HPV-prover när man blir kallad till det. Allt gott! / Elina, redaktör

  • Avatar Christina 2021-02-9 22:09 (3 år sen)

    Ni har skrivit "Alltså kan alla, såväl kvinnor som män, oavsett ålder och som ofta byter partner drabbas av HPV." Jag har enbart varit tillsammans med min man under våra 35 år tillsammans och fick ändå HPV. Det är felaktigt och stötande att ni formulerar er på det sättet som ni gör. Det räcker således att vara tillsammans med en person för att riskera att smittas. Det borde ni veta.

  • Avatar Asexuell 2020-08-22 22:28 (4 år sen)

    I vilka situationer utsätter sig sexfria människor för risk? Är mest orolig för mina sjukhusbesök, de är de enda som rört mitt kön, och vissa slarvar ju med hygienen...

    Om jag någon gång ska duscha en gamling får jag väl tänka igen. Då rör jag ett kön, undrar vad risken är att jag smittas då...?

  • Avatar Tidigare användare 2019-06-28 07:58 (5 år sen)

    Jag vill veta hur länge pappilom-virus kan stanna i kroppen. Min ungdom var tämligen vild och jag har skrapats för olika orsaker,(många gånger) flera gånger i livet, men först nu på ålderns höst fått diagnosen HPV vid cellförändrings-prov, 63år gammal blev jag kallad! "Efter provtagningstorka" i tio år, trodde inte man blev kallad efter 60 så jag är orolig! M.V.H. MJ.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons