Fakta | HPV

HPV-vaccin skyddar mot mer än livmoderhalscancer

Flera olika cancertyper beror på virusinfektioner. Ett sådant virus är HPV (Humant Papillomvirus). Man räknar med att 5 procent av all cancer totalt i världen och 10 procent av all cancer hos kvinnor beror på just det här viruset.

Uppdaterad den: 2013-02-08
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

I Sverige har vi ett organiserat screeningprogram för att motverka livmoderhalscancer. Alla kvinnor i åldern 23–60 år kallas till cellprov vart tredje till femte år. Detta har minskar antalet fall av livmoderhalscancer med mer än 70 procent. Ändå utvecklar knappt 450 kvinnor den här typen av cancer varje år. Det stora flertalet av dem är kvinnor som inte deltagit i screening. HPV-vaccin kan årligen att komma att förhindra att 300 kvinnor drabbas av den här sjukdomen. Cancer hos kvinnor under 35 år är ovanligt men livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen i dessa åldrar.

HPV-vaccinet skyddar dock mot mer än livmoderhalscancer. Medan 450 svenska kvinnor utvecklar livmoderhalscancer varje år så upptäcks förstadier till livmoderhalscancer som behöver behandlas hos 8 000 kvinnor. Omfattande behandling av sådana förstadier kan ge ökad risk för sena aborter och prematura förlossningar. Dessutom får 1 av 10 kvinnor och män könsvårtor (kondylom).

HPV och andra cancertyper

Livmoderhalscancer är bara en av flera cancertyper som förorsakas av HPV. Cancer i yttre könsorgan hos både kvinnor (vaginalcancer och vulvacancer) och män (peniscancer), analcancer och vissa typer av öron-/näs-/halscancer, förorsakas till en avsevärd del av HPV-infektion.

Annons
Annons

HPV är orsaken till nästan 100 procent av alla fall av livmoderhalscancer, 90 procent av alla fall av vaginalcancer, 80 procent av alla fall av analcancer, 50 procent av alla fall av peniscancer, 40 procent av alla fall av vulvacancer och 24 procent av alla fall av öron-/näs-/halscancer.

HPV-vaccin är därmed ett vaccin som kan komma att minska förekomsten av könsvårtor och flera typer av cancer, både hos kvinnor och män. Kvinnor är dubbelt drabbade genom att de får cellförändringar och livmoderhalscancer utöver andra typer av HPV-relaterad cancer, men män kan också bidra genom att undvika att sprida smitta.

Smittorisk

Cirka 70–80 procent av alla kvinnor och män smittas av HPV en eller flera gånger under livet. Alla sexuellt aktiva kvinnor som har mer än en partner under livet eller har en partner som har haft en eller flera partners tidigare finns i riskgruppen för HPV-smitta. Risken för HPV-smitta är 10 procent för varje ny partner. Kondom kan minska risken för smitta med 60–70 procent, men HPV kan också smitta via händerna och från områden som inte täcks av kondomen.

Annons
Annons

Tid till cancerutveckling

Det tar normalt minst 10–15 år från HPV-smitta till att cancer utvecklas. Det innebär att en 30 år gammal kvinna med cancer mest sannolikt smittades när hon var 15–20 år gammal. HPV-vaccinet verkar förebyggande och har ingen effekt på en pågående HPV-infektion. För att vara säker på att vaccinet ges före HPV-smitta bör den helst ges innan man blir sexuellt aktiv. Därför har vi i Sverige sedan 2010 valt att ge vaccinet gratis och organiserat i skolan till flickor i årskurs 5 och 6. Samtidigt erbjuds också tonårsflickor, födda efter 1993, gratis vaccination via primärvården. Då får man själv beställa tid. Även om vaccinet inte har effekt på en pågående HPV-infektion kan den skydda mot senare HPV-smitta. Kvinnor som behandlas för cellförändringar kan möjligen löpa lägre risk för nya cellförändringar om de får HPV-vaccin. Chansen till skydd av vaccin minskar successivt efter 20 års ålder, men upp till 26 år ingår vaccinet Gardasil i högkostnadsskyddet. Även i högre åldrar, upp till 45 år, kan vaccinet ha effekt hos enskilda kvinnor. I dessa åldrar får man dock betala vaccinet själv. De som vill betala för vaccinet själva kan kontakta sin husläkare, gynekolog eller vårdcentral.

Från och med augusti 2020 kommer HPV-vaccination att erbjudas alla barn i årskurs 5, även pojkar. Pojkar skyddas delvis mot att smittas genom att flickor vaccineras, men om även pojkar vaccineras får de ett eget skydd mot HPV och de cancerformer som kan kopplas till viruset.

Effekt av vaccinet

I Australien ger man gratis HPV-vaccin till kvinnor upp till 26 år. Redan ett år efter att vaccinationprogrammet inleddes i Australien sågs en halvering av antalet fall av könsvårtor hos kvinnor under 28 år, men huvudsakligen i de yngre åldrarna. Effekten på livmoderhalscancer och andra typer av HPV-relaterad cancer kommer att visa sig senare.


Annons
Annons
Annons