Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | HPV

Ger HPV-vaccin biverkningar?

Ger HPV-vaccinet biverkningar och ska tjejer som ännu inte haft samlag verkligen vaccinera sig? Annika Johnsson, överläkare vid Centrum för sexuell hälsa i Skåne ger dig svar på frågor om HPV.

Uppdaterad den: 2012-11-13

Annons

I en chatt på Netdoktor besvarade Annika Johnsson frågor om humant papillomvirus, om kondylom, vilka effekter/biverkningar HPV-vaccin ger och mycket mer. Läs alla frågor och svar här nedan.

Gäst83876: Om jag går på regelbundna cellprovskontoller, räcker inte det? Måste jag även vaccinera mig?

Annika Johnsson: Självklart ska du gå på regelbundna cellprovskontroller. Skillnaden är ju att om du vaccinerar dig kan du slippa bli smittad av HPV. Om du får cellförändringar betyder det att du blivit smittad och måste kanske genomgå behandlingar du hade sluppit annars. Bäst är att göra bägge delar.

Gäst41273: Läste nyss i chatten att någon skrev att det finns ett självtest för HPV, är det sant?

Annika Johnsson: Jag känner inte till att det finns något självtest för HPV och även om det skulle finnas kan jag inte rekommendera det. En hel del av självtester som säljs är otillförlitliga och dyra. Är man orolig bör man konsultera en läkare.

Gäst45442: Vilka bieffekter finns det av vaccinet? Efter det stora antal som fått narkolepsi efter att ha blivit vaccinerade mot svininfluensan känns det riskabelt att vaccinera ungdomarna. Särskilt som man väl inte löper någon större risk att utveckla cancern om man regelbundet gör cellprov. Eller? Nu finns det ju dessutom ett enkelt och effektivt självtest som hittar viruset.

Annika Johnsson: Det finns inga allvarliga bieffekter beskrivna av vaccinet. Ej heller några hållpunkter för narkolepsi. Vaccinet skyddar dessutom mot flera olika cancertyper, inte bara livmoderhalscancer. Gardasil ger också ett gott skydd mot kondylom.

Gäst30195: Fick reda på att jag hade viruset av gynekolog. Jag har hög cancerrisk. Ett vårtvirus. Har nu fått en slags vårta i leverfläck i ansiktet, har detta ett samband. Har lite flytningar och frän urin hör det ihop med HPV?

Annika Johnsson: Vårtor i ansiktet orsakas inte av detta virus som du har i underlivet. Flytningar och frän urin brukar inte heller höra ihop med HPV. Det är viktigt att utesluta annan sexuellt överförd infektion om du har problem med flytningar.

foxy: Jag tror att jag kan haft det som ung, jag är koniserad. Nu är jag skild och har haft en del kontakter efter det, jag är 59 år, bör jag fortfarande vaccinera mig? Nu har jag ett förhållande, men vet inte riktigt om han har andra.

Annika Johnsson: Man kan smittas med HPV igen även om man haft det som ung så i och för sig är det aldrig för sent att vaccinera sig. Allt beror på vilken relation man lever i, har man en fast relation där ingen träffar andra behöver man inte vaccinera sig men känner man sig osäker är det aldrig fel.

Månia: Hejsan. Jag har en fråga : Vad är de för blåsor-vårtor i underlivet som blossar upp varje gång jag och min man har samlag? Är det HPV? Jag blir galen för de kliar så jag får blåsorna att spricka och det blöder. Jag skulle vilja ha svar om detta så snart de går. MVH Månia

Annika Johnsson: Det låter inte alls som HPV. Dina besvär talar mer för att du kanske har en herpesinfektion men för att vara säker måste man ta prov på blåsorna.

Fröken Fräken: Ska/bör man vaccinera sig om man redan har kondylom!?

Annika Johnsson: Kondylom orsakas oftast av godartade HPV så man kan definitivt vaccinera sig ändå för att få skydd mot de mera elakartade typerna. Däremot hjälper inte vaccinet mot de kondylom du redan har.

Gäst35692: Fått ett utslag på kinden vårtliknande kan det vara HPV

Annika Johnsson: Det kan det vara men om det sitter i ansiktet orsakas det troligen av samma HPV typer som ger vårtor på händerna och inte av de genitala HPV-typerna.

Gäst41533: Varandes privatpraktiserande barn- och ungdomspsykiater möter jag minoritetsgrupper som har en mer gammaldags syn på unga kvinnors sexuella vanor. Man menar då att vaccinationen inte behövs för deras dotter och skulle till och med vara ett tecken på bristande dygdighet. Finns det ett bra argument för vaccination helt oberoende av sexuellt beteende?

Annika Johnsson: Även dygdiga kvinnor behöver vaccin eftersom det är ett så utbrett förekommande virus och det finns risk att de blir smittade av sin man. Även om kvinnan inte haft några partners tidigare kan ju deras män ha haft det.

Gäst19093: kan man vaccinera sig som man för att inte smitta?

Annika Johnsson: Om man redan bär på smittan hjälper inte vaccinet men i flera länder vaccineras pojkar för att både slippa smitta sina partners med HPV och för att undvika att få sjukdomar orsakade av HPV själva.

Gäst13459: Hej! Jag är en kvinna 47 år gammal som har opererat bort min livmoder genom titthål -96 . Min fråga är om man kan få hpv virus och om jag behöver vaccineras. Tack/Mvh Lena

Annika Johnsson: Man kan smittas med HPV även om man opererat bort livmodern. Om du behöver vaccineras eller ej avgör din sexuella situation. Träffar du nya partners finns alltid risk för att smittas med HPV.

Gäst78820: Hej igen, Så det är en ökad risk om man träffar nya partners? Jag har ett fast förhållande där vi båda testats för könssjukdomar med negativt resultat. Vi använder dessutom alltid kondom. Är risken inte lika stor då?

Annika Johnsson: Ju fler sexpartners du har eller har haft desto större är risken att smittas med HPV. Lever du i en fast relation där varken du eller din partner träffar andra och använder kondom är risken att smittas med HPV mycket liten.

Gäst78820: hej! jag är 24 år och trodde att det var försent för mig att ta vaccinet då man väl skulle ta det innan sexdebuten? är det någon idé att ta det nu?

Annika Johnsson: Istället för att enbart fokusera på åldern är det viktigt att se till hur ens sexuella situation är. Träffar man nya partners finns det hela tiden en risk att smittas med HPV och vaccination är inte för sent.

Smilla: Hej, Som jag har förstått så är det genom samlag som viruset sprids, inte på något annat sätt, eller hur? Då förvånar det mig att man bedriver en sådan kampanj för att få unga flickor att vaccinera sig och att man inte stället fokuserar på att få dem att använda kondom vid samlag? Det ser man aldrig att det talas om i debatten med hur man skyddar sig mot HPV utan det är endast vaccinet som kommer fram. Hur ser du på detta?

Annika Johnsson: Jag håller helt med om att det är viktigt att driva debatten om att även använda kondom men tyvärr är det inte så enkelt. HPV kan finnas på hudytor som inte en kondom täcker så bästa skyddet är kondom och vaccin.

Gäst92196: Jag har haft cellförändringar pga HPV-virus sen 2005. Prover har visat att jag har 2 av de mest aggressiva HPV-virusen och min kropp lyckas inte läka dem. För ett år sedan opererade jag bort livmodern i förebyggande syfte. För några veckor sedan fick jag ta bort cellförändringar i slidan med laser. Finns det något sätt att hjälpa mitt immunsystem att bekämpa viruset? Man kan ju inte använda laser hur många gånger som helst. Jag går på kontroll en gång i halvåret.

Annika Johnsson: Tyvärr finns ingen medicin som hjälper immunsystemet att bekämpa viruset. Somliga mediciner kan sätta ner immunsvaret och bör i möjligaste mån undvikas.

Gäst6297: Smittar HPV genom kyssar?

Annika Johnsson: HPV smittar ej via kyssar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.