Långsiktig effekt av psoriasisbehandling med biologiska läkemedel

Biologiska läkemedel har visat sig ha god långsiktig effekt på patienter med måttlig till svår psoriasis, visar svensk studie.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-30
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Jag är inte överraskad av resultatet, säger Marcus Schmitt-Egenolf, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet och seniorförfattare till studien.

Syftet med hela undersökningen var att analysera effekten av biologiska läkemedel hos patienter med måttlig till svår psoriasis som bytt från konventionell behandling till biologiska läkemedel.

Det resultatet visade på var att biologiska läkemedlen gav en god och långvarig effekt, både på de kliniska måtten av psoriasis och på patienternas livskvalitet.

Annons
Annons

De biologiska läkemedlen fungerar genom att binda till ett protein i kroppen som orsakar inflammation, och blockera inflammationsaktiviteten. De är dock mycket dyra. 

En tidigare studie, också ledd av Marcus Schmitt-Egenolf visade att en femtedel av patienterna med psoriasis får otillräcklig behandling. Nu är han en av dem som vill ta fram nya nationella riktlinjer för behandling av psoriasis hos Socialstyrelsen.

– Jag kan nog tycka att det blir en onödigt lång resa för vissa patienter innan de kan få biologiska läkemedel, säger Marcus Schmitt-Egenolf. Det som bland annat är intressant med vår studie är ju att den inte bara analyserar kliniska mått på sjukdomen. Resultatet visar även att de biologiska läkemedlen ger en god och hållbar effekt på patienternas livskvalitet.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/god-langsiktig-effekt-med-biologiska-lakemedel/

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tove Skutnabb-Kangas 2017-06-30 16:54 (15 månader sen)

    Man skulle ju gärna vilja veta VAD det är för slags biologiska läkemedel! Om det, t.ex., är örtmediciner, så kunde man kanske experimentera själv... I alla fall, vill jag gärna veta vad det är.


Annons
Annons