Långsiktig effekt av psoriasisbehandling med biologiska läkemedel


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-30
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Jag är inte överraskad av resultatet, säger Marcus Schmitt-Egenolf, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet och seniorförfattare till studien.

Syftet med hela undersökningen var att analysera effekten av biologiska läkemedel hos patienter med måttlig till svår psoriasis som bytt från konventionell behandling till biologiska läkemedel.

Det resultatet visade på var att biologiska läkemedlen gav en god och långvarig effekt, både på de kliniska måtten av psoriasis och på patienternas livskvalitet.

Annons
Annons

De biologiska läkemedlen fungerar genom att binda till ett protein i kroppen som orsakar inflammation, och blockera inflammationsaktiviteten. De är dock mycket dyra. 

En tidigare studie, också ledd av Marcus Schmitt-Egenolf visade att en femtedel av patienterna med psoriasis får otillräcklig behandling. Nu är han en av dem som vill ta fram nya nationella riktlinjer för behandling av psoriasis hos Socialstyrelsen.

– Jag kan nog tycka att det blir en onödigt lång resa för vissa patienter innan de kan få biologiska läkemedel, säger Marcus Schmitt-Egenolf. Det som bland annat är intressant med vår studie är ju att den inte bara analyserar kliniska mått på sjukdomen. Resultatet visar även att de biologiska läkemedlen ger en god och hållbar effekt på patienternas livskvalitet.

Annons
Annons

  Källor

 • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/god-langsiktig-effekt-med-biologiska-lakemedel/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-10-4 21:33 (3 år sen)

  Hej net doktorn. Jag har vilande TBC detta gör att jag måste äta medicin för att kunna behandlas med Stelara en ny biologisk medicin
  Medicinen Tibinide funkade ej då lever värdena försämrades. Därefter har jag ätit Rimactan den har i stället ökat min hud psoriasis klåda
  Vilket gör mig tveksam till Stelara. Jag har en kunnig och känd psoriasis läkare Mona Ståhle som jag hoppas kan åtgärda Min psoriasis.
  Jag vill bara skriva lite om mitt problem och bli lite hoppfullare införframtiden Mvh

 • Avatar Tidigare användare 2017-06-30 16:54 (4 år sen)

  Man skulle ju gärna vilja veta VAD det är för slags biologiska läkemedel! Om det, t.ex., är örtmediciner, så kunde man kanske experimentera själv... I alla fall, vill jag gärna veta vad det är.