Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

Tre kraftfulla behandlingar för personer med svår psoriasis

Upplever du att din psoriasisbehandling inte är tillräckligt effektiv och att du påverkas mycket av din hudsjukdom? Då kan du ha fel eller otillräcklig behandling. Vilken behandling man har vid psoriasis är individuellt, men för de allra flesta som har hudproblem finns behandlingar som hjälper. Du behöver bara hitta rätt. 


Publicerad den: 2021-06-21
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

psoriasis i hårbotten på man
Annons

Psoriasis är en kronisk sjukdom som delas in i olika former. Den vanligaste psoriasisformen, plackpsoriasis (skrivs ibland som plaque). Plackpsoriasis står för över 80 procent av fallen, och kännetecknas av röda och fjällande hudförändringar. Andra former av psoriasis är guttat, invers, pustulös och erytroderm psoriasis. 

Utvärtes behandling (topikal behandling)

För vissa personer räcker utvärtes behandling (kallas även topikal behandling). Det vill säga läkemedel som tillförs direkt på huden i form av kräm, gel, mousse, lösning, schampo eller salva.

Kraftfullare behandlingar

Andra personer med psoriasis kan behöva kraftfullare behandling, vilket kan vara:

  • Ljusbehandling

  • Klimatvård

  • Systemisk behandling (läkemedel som ger effekt i hela kroppen)

Vad grundar sig valet av behandling på?

Ofta beror valet av behandling på vilken typ av psoriasis man har samt hur svår och utbredd ens psoriasis är. Det finns också personer som har mindre utbredd psoriasis men som svarar dåligt på endast utvärtes behandling. Eller så kan man ha psoriasis på vissa delar på kroppen som har särskilt stor påverkan på livskvaliteten, då kan man också behöva kraftfullare behandling.

Bedömningsinstrument bör användas av hälso- och sjukvården

Bedömningsinstrument som PASI och DLQI kan och bör enligt rekommendation användas av hälso- och sjukvården för att bedöma behovet av en effektivare behandling. 

PASI är ett instrument som används av vårdpersonal för att uppskatta vilken svårighetsgrad och omfattning en persons psoriasis har. DLQI är ett instrument där personer med psoriasis själva får bedöma hur sjukdomen påverkar vardagsliv och livskvalitet. DLQI består av tio frågor, där varje fråga ger 0 till 3 poäng. 3 poäng innebär stor påverkan på livskvaliteten. Här kan du läsa mer om PASI och DLQI.

Exempelvis är målet för en framgångsrik psoriasisbehandling att DLQI-värdet är under eller lika med 5. Är ditt resultat 6 eller över kan du vara i behov av en effektivare behandling. 

I Netdoktor Aktiv Patient kan du själv besvara frågeformuläret DLQI och se hur du ligger till. Klicka här för att logga in. I Aktiv Patient kan du också ta del av utbildningarna Djupdykning Psoriasis och Solskolan. 


Ovanstående information kommer från utbildningen Djupdykning del 2 som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient. Utbildningen är faktagranskad av Enikö Sonkoly, docent, universitetslektor och hudläkare verksam vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Huvudsakliga källor är Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis, Medibas, NetdoktorPro, Psoriasisförbundet och SSDV:s behandlingsrekommendationer för systemisk behandling av psoriasis.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons