Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Psoriasis

Tre ljusbehandlingar som används vid psoriasis

Att ljus har en fördelaktig effekt vid psoriasis har varit känt länge och många med psoriasis blir bättre i huden bara genom att vistas i solen. Om man har en svårare psoriasis där krämer, oljebad och avfjällning inte ger önskad effekt, kan man få medicinsk ljusbehandling. Här nedan kan du läsa mer om UVB-behandling, PUVA och Buckybehandling.


Publicerad den: 2021-06-22

Annons

UVB-behandling

UVB-behandling är behandling med kortvågig ultraviolett strålning, vilket har en läkande effekt på hudutslagen vid psoriasis. UVB-behandling är den vanligaste typen av medicinsk ljusbehandling vid psoriasis

Behandlingen kan till exempel ges till personer som inte kan eller vill genomgå systemisk behandling. Ljusbehandling med UVB bör erbjudas till personer med medelsvår till svår psoriasis, enligt nationella riktlinjer för vård vid psoriasis.

PUVA (psoralen + UVA)

PUVA användas vid svårbehandlad psoriasis. UVA-strålning är långvågig ultraviolett strålning, som också används i vanliga solarier. Men vanliga UVA-solarium har ingen effekt på psoriasis. För att UVA-strålarna ska ge effekt måste man kombinera dem med ämnet psoralen. Psoralen gör nämligen huden känsligare för ultraviolett strålning. Därför kallas behandlingen för PUVA.

Behandlingen är effektivare än UVB-behandling, framför allt vid utbredd psoriasis. Däremot kan risken för hudcancer öka om behandlingen ges ofta. PUVA bör därför ges under begränsad tid, enligt ett behandlingsprotokoll och med uppföljningar.

Annons
Annons

Buckybehandling

Är behandling med ytlig röntgenstrålning, också kallad mjukröntgen. Buckybehandling används endast på begränsade hudytor när annan ljusbehandling eller topikal behandling inte ger tillräcklig effekt, exempelvis vid svår psoriasis i hårbotten, i underlivet och vid öronen.

Ljusbehandling passar inte alla

Medicinsk ljusbehandling är inte lämplig för personer som har så kallat ljuskänslig psoriasis. För dessa personer försämras sjukdomen av solljus och ljusbehandling.

Genomgår man UVB-behandling behöver man ta sig till mottagningen ofta, två till tre gånger per vecka, vilket inte passar alla. Möjligheten att få ta del av ljusbehandling varierar dessutom stort i landet.

Ljusbehandling kräver också att man kan stå i en ljusbox under en viss tid, vilket till exempel kan vara svårt för personer med olika typer av funktionsnedsättning.

 

Annons
Annons


Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Huvudsakliga källor är Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis, Medibas, NetdoktorPro, Psoriasisförbundet och SSDV:s behandlingsrekommendationer för systemisk behandling av psoriasis.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.