Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Klimatvård är fortfarande viktig behandling vid svår psoriasis

Klimatvård bör användas när andra behandlingar inte haft tillräcklig effekt på psoriasissjukdomen och om man är i särskilt behov av utbildning, förändrade levnadsvanor och fysisk aktivitet. 


Publicerad den: 2021-07-06

Tränar på stranden
Annons
 

Klimatvård är en typ av vård som används vid psoriasis, där man åker iväg till ett varmt och soligt klimat i minst tre veckor tillsammans med ett vårdteam. 

I klimatvården ingår:

  • Obligatorisk utbildning

  • Individualiserad och schemalagd solning

  • Träning ledd av fysioterapeut

  • Standardiserad uppföljning på den remitterande mottagningen

 

Enligt de nationella riktlinjerna bör hälso- och sjukvården erbjuda klimatvård med vårdteam i minst tre veckor till personer med svår psoriasis som inte upplevt tillräcklig effekt av andra behandlingsalternativ och är i särskilt behov av utbildning, förändrade levnadsvanor och fysisk aktivitet.

Vissa regioner erbjuder inte klimatvård

Möjligheten att få klimatvård ser dock olika ut i landets regioner, vissa regioner erbjuder inte klimatvård alls. Samtidigt får allt fler med svår psoriasis effektivare läkemedelsbehandling idag än tidigare, vilket har gjort att gruppen som behöver klimatvård blivit mindre. Detta är bra, men för de personer som fortfarande behöver klimatvård är behovet stort, skriver Socialstyrelsen i riktlinjerna.

Lär dig mer om psoriasis och vilka olika behandlingar som finns

I Netodoktor Aktiv Patient kan du delta enkätundersökningar, gå diagnosspecifika utbildningar och solskola (gratis). Här hittar du dessutom ett forum där du kan träffa andra med psoriasis och diskutera ämnet i en skyddad miljö. Du loggar enkelt och säkert in med ditt BankID. Logga in här!


 

Ovanstående information kommer från utbildningen Djupdykning del 2 som finns att hitta i Netdoktor Aktiv patient. Utbildningen är faktagranskad av Enikö Sonkoly, docent, universitetslektor och hudläkare verksam vid Karolinska universitetssjukhuset. 

Huvudsakliga källor är Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis, Medibas, NetdoktorPro, Psoriasisförbundet och SSDV:s behandlingsrekommendationer för systemisk behandling av psoriasis.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Marika 2023-09-1 05:13 (10 månader sen)

    Skulle kunna en hel artikel om värdet av klimatvård gällande hud/reum för gett mig så mycket förutom sol/värme o såklart blivit bättre o smärta o hud. Kunskap, gemenskap mm mm.
    Varit inlag antal ggr på Hud i Lund, förr fanns en lång korridor för för Hud, sist 2 rum för antal år sen som fick delas man/kvinna. Vet ej om de har kvar något idag tyvärr.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.