Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Psoriasis

Nagelpsoriasis

Förändringar i naglarna är vanligt vid psoriasis. Man räknar med att 20-80 % av psoriatikerna (olika siffror från olika undersökningar) har varierande typ och allvarlighetsgrad av nagelförändringar. Det är vanligare med nagelförändringar hos psoriatiker med ledbesvär än hos dem som bara har hudpsoriasis.

Annons

Det är däremot ovanligt att man endast har nagelförändringar och inga andra tecken på sin hudpsoriasis.

Den vanligaste nagelförändringen är de små hålen/groparna i nageln, som nästan ser ut som de är borrade. De liknar en gammeldags fingerborg till utseendet.

Symtom på psoriasis i naglarna

Man brukar också se varierande grad av onycholys, d.v.s. det ser ut som om nageln lossnat från själva nagelplattan.

Karakteristiskt och typiskt bara för psoriasis är den gulgröna missfärgningen av nageln (ses på bägge bilderna) och som benämns som oljedroppar.

Naglarna brukar även, precis som hudförändringarna på kroppen, bli förtjockade och upphöjda i varierande grad. Detta gör att naglarna blir tjocka och bildar s.k. ”kartnaglar”. Detta kan förutom det rent kosmetiska även innebära problem med att klippa de tjocka naglarna. Ibland får man ta hjälp av en fotvårdsspecialist för att slipa ner naglarna.

Annons
Annons

Behandling av nagelpsoriasis

Behandlingsmässigt utgör nagelförändringarna ett medicinskt problem, då det inte finns någon riktigt bra behandling. Man kan pröva att droppa kortison- eller Daivonexlösning i nagelbanden och under själva nageln. I mer extrema fall kan man pröva att spruta kortison i nagelbanden eller ge s.k. Bucky (mjukröntgen).

 
Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons