Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bürgers sjukdom


Uppdaterad den: 2012-11-18

Annons

Vad är Bürgers sjukdom?

Bürgers sjukdom kallas även trombangitis obliterans, vilket betyder inflammation som täpper till blodkärlen. Sjukdomen präglas av ihållande eller återkommande inflammationer i små och mellanstora blodkärl. Detta leder till förträngningar och blodproppar och hindrad blodförsörjningen i både övre och nedre extremiteterna, armar och ben. Det är inte samma sak som åderförfettning (fönstertittarsjuka), även om symtomen kan likna varandra.

Annons
Annons

Vad är orsaken?

Den exakta orsaken till sjukdomen är okänd, men den har en tydlig koppling till rökning.

Vem drabbas?

Sjukdomen drabbar uteslutande personer som röker. I Nordeuropa är sjukdomen sällsynt, i Syd- och Östeuropa liksom i Asien förekommer den mer frekvent. I Sverige föreligger Bürgers sjukdom i mindre än 1 % av de fall som remitteras till specialist på grund av dålig blodcirkulation. 95 % av patienterna är män och sjukdomen debuterar oftast före 40-årsåldern.

Annons
Annons

Vilka är symtomen?

I den tidiga fasen är det vanligt med inflammationer i ytliga blodkärl på armar eller ben. Tecken på detta är att huden blir röd och öm över det inflammerade kärlet. Dessa förändringar går vanligtvis tillbaka under loppet av två till tre veckor, efteråt syns dock en ökad pigmentering i huden i form av mörkare fläckar. Tillståndet missas ofta av både patient och läkare på grund av de milda besvären.

Längre fram i förloppet visar sig symtom på dålig blodcirkulation i övre eller nedre extremiteterna, ibland både och. Periodvisa smärtor i fot och eventuellt ben vid gång är typiska symtom. Smärtorna försvinner när du slutar att gå. Andra symtom på dålig blodcirkulation är kallhetskänsla, vithet, domningar, stickande eller brännande känsla i övre eller nedre extremiteterna. I takt med att sjukdomen förvärras blir smärtorna mer frekventa och mer långvariga och till slut gör det ont i benen också i vila, man kan även få smärta och sårbildning i fingrar. I allvarliga fall uppstår sår (som har svårt att läka) och kallbrand i fötter eller händer till följd av den dåliga cirkulationen.

Diagnos

Det kan vara mycket svårt att skilja den här sjukdomen från åderförfettning (så kallad "fönstertittarsjuka"). Åderförkalkning drabbar dock oftast personer över 40 år. Besvären vid Bürgers sjukdom är också klart mer framträdande i fötter och händer än den vanliga åderförfettningen. God vägledning ges av den relativt typiska anamnesen (sjukdomshistorian), med inflammationer i ytliga kärl i den tidiga fasen. Om du blir remitterad till en specialist på kärlsjukdomar blir det aktuellt med ultraljudsundersökning och eventuellt röntgen av blodkärlen för att kartlägga sjukdomen på bästa möjliga sätt.

Behandling

Egenbehandling

Den enda riktigt effektiva åtgärden vid denna sjukdom är att sluta röka. Om du inte slutar att röka kommer sjukdomen att förvärras, även om du får annan behandling. Du bör även undvika trånga strumpor och skor som kan hindra cirkulationen. Det lönar sig att hålla benen varma då blodkärlen drar ihop sig i kyla. Du bör undvika mediciner som kan leda till att blodkärlen drar ihop sig, till exempel migränmediciner och betablockerare vid högt blodtryck. Hör med läkaren om du har några frågor. Ett annat gott råd är att promenera 15–30 minuter varje dag eftersom träning förbättrar cirkulationen till benen (det bildas fler blodkärl). Om du har problem med fötterna som gör det svårt att gå kan du få anpassade sulor och skor som gör besvären mindre. Det kan vara en bra idé att höja upp sängens huvudände 20–30 cm för att underlätta blodcirkulationen i benen om natten. Vid sängläge bör särskilt hälarna skyddas mot tryckskador med hjälp av bandage eller polstring med skumgummi.

Annan behandling

Det finns mediciner som kan utvidga blodkärlen och därmed förbättra blodcirkulationen. Dessvärre är effekten av dessa läkemedel osäker och varierande. En del patienter har dock nytta av dessa läkemedel.

De kirurgiska möjligheterna är relativt begränsade eftersom detta är en sjukdom som främst drabbar små blodkärl.

Slutsatsen är att den bästa behandling som vi har att tillgå är att sluta röka.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Om du slutar att röka direkt ser framtidsutsikterna bra ut! Om du fortsätter att röka är det stor risk för att du till slut kommer att behöva amputera delar av armar eller ben till följd av kallbrand.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons