Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärtsvikt – här är symtomen att observera

I riskzonen eller inte. Det är alltid viktigt att vara uppmärksam på symtom som kan innebära sjukdom. Vid hjärtsvikt kan dock vissa sjukdomstecken ses som banala och kanske därför inte tas på allvar. Läs mer om tecken på hjärtsvikt.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-15

Illustration hjärta
Annons

Vid hjärtsvikt brukar sjukdomstillståndet smyga sig på och variera – både från person till person och från dag till dag. Det här bidrar ofta till att sjukdomen blir mycket svårdiagnostiserad och många kan gå sjuka länge utan att veta om det.

Andfåddhet tecken på hjärtsvikt

Vanliga symtom är exempelvis trötthet, andfåddhet och svullna ben. Dessa är ju relativt allmänna tillstånd – speciellt bland äldre.  Dessa skulle kunna bero på något helt annat än hjärtsvikt, exempelvis kol eller övervikt. De diffusa symtomen gör därför ofta sjukdomen svårdiagnostiserad och läkaren måste intervjua patienten samt göra noggranna undersökningar innan en sjukdomsbestämning kan göras. Många tänker kanske att det inte är någon fara och har ingen aning om att symtomen kan vara kopplade till hjärtat.  Men även om symtomen till en början kan ses som banala så är de viktigt att vara observant.

Annons
Annons

Några sjukdomstecken att notera

 • Uttalad trötthet vid ansträngning
 • Andfåddhet vid ansträngning och ibland även vid vila
 • Nattlig hosta
 • Nattliga vattenkastningar
 • Svullna fotleder
 • Andningssvårigheter
 • Försämrad fysisk förmåga
 • Blåaktig missfärgning av läppar och naglar

Hos personer som tidigare haft en eller flera hjärtinfarkter, högt blodtryck eller diabetes är sannolikheten för att symtomen är hjärtsvikt större. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anette 2022-07-13 13:07 (24 månader sen)

  Hej! Tyvärr har jag alla symtom som skrivits om här utom blåfärgade naglar på händer och fötter. Jag väntar på kranskärlsröntgen som ska göras snart.
  Hjärtsjukdom ligger i släkten så det är bra att jag ska få det kollat. Ni skriver bra och lättläst.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.