Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdom

Åderförkalkning (ateroskleros) orsakar merparten av hjärt- och kärlsjukdomar i världen. Åderförkalkningen karakteriseras av en fortskridande, lokal tillväxt av pulsåderväggens innersta lager som gör att blodkärlen successivt blir allt trängre.


Uppdaterad den: 2014-10-10
Författare: Carl Johan Östgren, distriktsläkare på vårdcentralen i Ödeshög och professor vid Linköpings universitet
Uppdaterare: Steen Jensen, kardiolog och överläkare, Blekingesjukhuset, Karlskrona

Annons


Orsaken till åderförkalkningen är att det under flera år har samlats kolesterol på insidan av blodkärlen som med tiden bildar ett "skal" av kalkliknande karaktär och ger upphov till en kronisk inflammation i kärlväggarna..

Resultatet blir att blodkärlen blir trånga och förlorar sin smidighet och elasticitet. Därmed kan inte lika mycket blod passera genom pulsådrorna och hjärtat måste också arbeta hårdare för att pressa blodet genom kärlen.

Åderförkalkning drabbar framför allt de stora och medelstora blodkärlen som stora kroppspulsådern (aorta), hjärtats kranskärl och de stora ben- och halskärlen.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Hur visar sig åderförkalkning?

 • I hjärnan kan det visa sig som en blodpropp (stroke), som kan leda till förlamning, oftast i hela eller delar av den ena kroppshalvan.
 • I hjärtat kan det visa sig som kärlkramp, blodpropp i hjärtats kranskärl (hjärtinfarkt) eller som nedsatt hjärtfunktion (hjärtsvikt).
 • I benen kan smärtor uppstå på grund av åderförkalkningen. Amputation av benet kan vara nödvändig om blodtillförseln helt avbryts.
Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Riskfaktorer

Åderförkalkning drabbar många människor och kan påvisas redan i 20-årsåldern och tilltar sedan med stigande ålder. Under många år sker åderförkalkningen helt utan symtom och åderförkalkningen, och dess komplikationer, framförallt de som drabbar hjärtats kranskärl, utvecklas senare hos kvinnor än hos män. Även om den exakta orsaken är okänd, känner man till flera "riskfaktorer" som medverkar till utvecklandet av åderförkalkning:

 • Höga halter av LDL (det “onda” kolesterolet)
 • Ärftliga faktorer
 • Högt blodtryck
 • Rökning
 • Diabetes typ 2
 • Inflammation
 • Fysisk inaktivitet

Vad kan läkaren göra?

Det finns inga läkemedel som kan få de förkalkade kärlen att återfå sin elasticitet.

Annons
Annons

En rad undersökningar har dock visat att hos individer med många riskfaktorer kan risken för åderförkalkningens komplikationer i form av hjärt- och kärlsjukdom minskas med kolesterolsänkande medicin. Ofta ingår också blodproppsförebyggande läkemedel, som acetylsalicylsyra, i behandlingen.

Har man åderförkalkning i hjärtats kranskärl kan mediciner som lugnar hjärtats arbete användas. På det sättet belastas hjärtat mindre och pumpfunktionen förbättras. Vidare kan kärlvidgande läkemedel såsom nitroglycerin ge besvärslindring.

Hos patienter med kraftig åderförkalkning kan flera kirurgiska åtgärder bli aktuella:

Ballongvidgning (PCI, perkutan coronar intervention).
 En liten ballong förs in i det förkalkade kärlet och blåses upp för att utvidga förträngningen, så att blodet kan passera lättare.

Rensning av blodkärlet (trombendarterektomi).
 Man "skrapar" bort det innersta lagret av det förträngda blodkärlet.

By-pass-operation.
Ett kirurgiskt ingrepp där man använder ett annat kärl för att koppla blodet förbi det förkalkade kärlet.

Vad kan jag göra själv?

Det finns mycket du kan göra på egen hand i förebyggande syfte och/eller som komplement till medicinsk behandling. Livsstilsfaktorer spelar en viktig, i vissa fall avgörande roll, i utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom. Tänk på följande:

 • Sluta röka. Det är det viktigaste som du kan göra för dig själv.
 • Motionera regelbundet - en halvtimmes promenad om dagen är en bra motionsform.
 • Både diabetes typ 2 och högt blodtryck har stor betydelse för risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Sköt därför din diabetes och din blodtrycksbehandling, om du lider av dessa sjukdomar.
 • Undvik övervikt. Försök att minska i vikt om du är överviktig. Redan en 10-procentig viktminskning (10 procent av din kroppsvikt) kan ge mycket positiva resultat på blodfettsnivåer och hjärtats pumpförmåga.

Annons