Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Värktabletter hindrar inte hjärt- kärlsjukdom

Annons

En ny brittisk studie visar att acetylsalicylsyra, som finns i värktabletter som Aspirin och Magnecyl, inte har någon effekt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar hos helt friska personer. I stället ökar risken för att få inre blödningar. Preparatet används i dag på många håll i Sverige av äldre, helt friska människor av den anledningen att det finns en uppfattning om att det kan vara förebyggande mot till exempel hjärtinfarkt. Exakt hur många äldre friska personer som tar tabletter som Aspirin, Magnecyl och Treo, som innehåller acetylsalicylsyra, för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar än oklart. Men under fjolåret spenderade svenskarna drygt 232 miljoner på blodförtunnande acetylsalicylsyra-tabletter, enligt Apotekens Service AB.

Studien från Edinburghs universitet, bygger på 3 350 friska män och kvinnor från Skottland, mellan 50 och 80 år. Där en del tagit acetylsalicylsyra-tabletter och den andra delen har tagit vanliga sockerpiller, så kallade placebos. Och efter att ha följt dessa grupper under åtta år kunde forskarna konstatera att det inte var någon skillnad mellan grupperna i antalet hjärtinfarkter och andra hjärt- och kärlsjukdomar. Vilket går tvärtemot tidigare studier. Men däremot var det betydligt fler av dem som tagit medicinen som hade fått inre blödningar i såväl magen som huvudet.

Annons
Annons

Studien är fortfarande opublicerad men presenteras vid Europeiska kardiologföreningens kongress i Barcelona, där Jonas Oldgren, överläkare vid hjärtintensiven på akademiska sjukhuset i Uppsala, befinner sig. Och enligt han är studien egentligen ingen nyhet för läkarna.
– Om du är frisk och tar Aspirin då har det möjligen en liten skyddseffekt från att få hjärtinfarkt men du har samtidigt en ökad risk för att få blödningar, och nyttan överväger inte risken, säger Jonas Oldgren.

Läkemedelsverket rekommenderar inte Aspirin, Magnecyl eller Treo till vare sig dem som har hjärt- kärlsjukdom eller som är friska. Men, poängterar Jonas Oldgren, det kan dock vara bra med en liten dos för de personer som haft hjärtproblem. Han syftar då på det receptbelagda läkemedlet Trombyl, som innehåller acetylsalicylsyra.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.