Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högt kalciumintag leder till längre liv

Annons

Barn som äter mycket mjölkprodukter och får i sig mycket kalcium kan leva längre än de som inte gör det, visar en studie gjord i England och Australien. Den nya upptäckten grundar sig på över 4 000 barn som deltog i en studie om matvanor på 1930-talet och&nbspsom har spårats upp 65 år senare. Resultatet visar att de som fick i sig mycket kalcium levde längre än de som inte fick i sig lika mycket.

Det är forskare från Queensland Institute of Medical Research i Australien samt Enheten för socialmedicin vid universitetet i Bristol som ligger bakom studien. År 2005 hade 34 procent av dem som deltagit i studien dött. 378 av dem avled av en hjärtsjukdom och 121 dog av stroke. Forskarna har tittat på dessa dödsorsaker och kommit fram till att de personer som hade det högsta kalciumintaget hade lägre dödlighet än de som inte åt så mycket mejeriprodukter. Men samtidigt pekar forskarna på att det behövs fler studier för att bland annat se om socioekonomiska aspekter kan kopplas till resultatet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.