Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

8 frågor och svar om förmaksflimmer

Kan man ha förmaksflimmer utan att märka det och kan man träna trots sin flimmer? Här svarar  Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, på läsarnas frågor.


Publicerad den: 2018-01-30

8 frågor och svar om förmaksflimmer
Annons

1. Kan man ha hjärtflimmer utan att märka det?

Fråga

Jag hade förmaksflimmer dagen efter en höftledsoperation Jag mådde då dåligt och pulsen var 145. Fick omedelbart konvertering. Har aldrig känt något liknande sedan. Kan man ha flimmer utan att märka det? Kan man motionera som vanligt med puls 120-130? Jag är 81 år.

Anders Englund svarar:

Ja, det är inte ovanligt att man kan ha förmaksflimmer utan att ha så mycket eller inga symptom. Det bästa är att kontrollera om pulsen är oregelbunden. Är den det kan man kontrollera ett EKG.

Och när det kommer till motionen, absolut - 120-130 låter som en lagom nivå.

Annons
Annons

LÄS MER: Så lever Paulina, 47, med förmaksflimmer

2. Hur stor chans är det att flimret syns på en event recorder?

Fråga:

Som frågan lyder. Hur vet man om de är flimmer? De står ju så olika överallt på nätet nämligen, attackvis, i bara några sekunder till timmar eller dagar. Inte snabb rytm/snabb rytm.
Har på mig en event recorder nu och ska ha de i 2 veckor. Finns de stor chans att de syns om jag har flimmer nån gång under dessa veckor?
Vore så tacksam för svar :)

Anders Englund svarar:

Chansen att flimret fångas beror på hur täta attacker man har och man känner av dessa och hinner registrera på en event recorder. Har man besvär flera gånger per vecka är chansen alltså stor att det fångas.

3. Hjärtat "fladdrar" – Kan detta vara hjärtflimmer?

Fråga:

Hej! Jag är en 59-årig kvinna som sedan flera år besvärats av en känsla att hjärtat "fladdrar" och ibland kan det bli en känsla att det drar ihop sig. Jag kan då bli kallsvettig och lätt yr och vid något enstaka tillfälle har jag fått lägga mig ned. Det är inte förknippat med ångest för jag vet att det går över och hur jag ska göra.

Annons
Annons

Det hjälper oftast med att jag krystar eller håller för näsan och blåser (som man gör för att tryckutjämna). Under en period var det riktigt besvärligt och då hade jag också kraftig hjärtklappning men det gick över då jag började med kaliumtillskott (på eget bevåg). Jag har inte oroat mig för detta men det kanske är fel tänkt. Har gjort en DNA-test och har en betydande ökad risk för hjärtflimmer. Kan detta vara hjärtflimmer och bör jag söka läkare?
Tacksam för svar!

Anders Englund svarar:

Hej,

Tyvärr är det svårt att avgöra vad som orsakar dina problem. Verkar som att du periodvis blir ganska påverkad av detta och jag tycker därför du ska försöka få det hela utrett.

Första steget blir att försöka fånga dina hjärtklappningar på EKG. Ofta behöver man ha långtids-EKG, dvs en dosa som registrerar EKG under 1-3 dygn eller en så kallad event recorder som du har med dig under några veckor och spelar in när du har besvär.

SE FILMEN: 6 tips till dig som har eller misstänker förmaksflimmer

4. Jag ska nu genomgå en andra ablation, är kateterburen och kryoteknik lika bra?

Fråga:

Jag har (januari 2016) genomgått en besvärlig kateterburen (värme) ablation i Lund med komplikation blödning i hjärtsäcken.
Jag ska nu genomgå en andra ablation och oroar mig då att det åter blir problem.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Jag undrar därför om alternativt kryoteknik (kyla) är fri från de komplikationer som kan uppstå med värme och om det är lika "bra" resultat som värme?
Jag är mycket oroad då jag upplevde ablationen 2016 både lång, 6 timmar, och plågsam och den blödning som följde när ablationen i stort var avslutad.
Med vänlig hälsning  /Jan Åke Andersson

Anders Englund svarar:

Jag förstår din oro men det verkar som att du har haft otur. Det är ovanligt med denna komplikation och vanligtvis tar en ablation bara 2-3 timmar.

När det gäller värme (RF) vs frysning så beror det lite på vilken typ av flimmer du har. Är det ett så kallad paroxysmalt flimmer så fungerar båda metoderna lika bra. Det skiljer sig varken på komplikationer eller resultat. Eftersom du redan gjort en ablation är förmodligen det mesta gjort redan och då är det troligt att man väljer RF eftersom det då går mycket snabbare. 

Har du ett persiterande eller långvarigt flimmer - och behöver elkonvertering för att slå om väljs vanligen RF.

LÄS OCKSÅ: Sjuksköterskan Helene svarar på frågor om förmaksflimmer via telefon

5. Tryck över bröstet – är det bara dålig kondition?

Fråga:

Jag är kvinna 77 år. Upplever andfåddhet vid minsta ansträngning så som promenad samt tryck över bröstet. Har varit inaktiv med träning under senaste åren på grund av artros och operation i fötterna samt problem med balansen. Dålig kondition eller?

Anders Englund svarar:

Tryck i bröstet vid väldigt ringa ansträngning kan vara en form av kärlkramp och jag tycker du skall söka läkarvård för detta.

6. Ny medicin för patienter som nyligen drabbats av flimmer

Fråga:

Enligt uppgift ordineras en ny typ av medicin till patienter som nyligen drabbats av förmaksflimmer. Denna medicin kräver inte månadsvisa blodprovstagningar, vilket är både praktiskt och ekonomiskt positivt för vården av denna åkomma. Men patienter vars förmaksflimmer debuterade innan de nya medicinerna kom ut på marknaden får fortsätta med sin gamla och dyrbara medicinering med Waran. Jag har inte fått någon förklaring till detta och vore därför tacksam för ett klart besked!

Anders Englund svarar:

Ja, de nya medicinerna har många fördelar. Många patienter erbjuds att byta från Waran till dessa - tycker du skall be din doktor om detta. Att en del går kvar på Waran beror oftast på att denna medicin fungerar väl hos just dessa patienter och att de kanske inte tar upp frågan om byte med sin läkare.

LÄS MER: Tidig upptäckt av flimmer ger mindre fall av stroke

7. Kan hjärtflimmer/fladder gå över?

Fråga:

Kan hjärtflimmer/fladder gå över av sig själv? Jag har haft besvären i 5 år och ordinerats Inderal. Det har fungerat utmärkt och vid senaste EKG-undersökningar har jag haft normal hjärtrytm.

Anders Englund svarar:

Ja, flimmer och fladder kan komma och gå och ibland kan man vara besvärsfri under många år.

8. Löpträning och förmaksflimmer – hur hög puls ska man ligga på?

Fråga:

Det sägs att det är gynnsamt med motion så länge pulsen inte blir för hög nu undrar jag hur hög då?

Jag har haft mycket problem med förmaksflimmer tränade mycket löpning förut men tappade lusten med att fortsätta med det eftersom det hände så ofta. Jag har fått en pacemaker inopererad och jag har även fått en ny medicin som heter Cordarone. Jag har ätit den nu i 3 månader och jag har inte haft ett endaste flimmer anfall sen dess.

Nu undrar jag om jag kan börja träna löpning igen för jag vill få ned vikten min, eftersom jag har diabetes typ 2 och jag älskar att träna. Sprang en halvmara innan jag fick mina besvär med flimmer. Jag undrar också hur hög puls ska jag i så fall ligga på utan att det är någon fara. Jag är 63 år gammal i mars och jag mår bra idag stor skillnad mot vad det var förut. Tack för svar!

Anders Englund svarar:

Bra att Cordarone fungerar - tycker absolut du skall börja träna igen. Vanligtvis är det hur man mår som avgör hur hårt man kan träna.

Ett tips är att inte ligga på en nivå som gör att man kan säga ett par meningar till en eventuell träningskompis, det brukar motsvara ungefär 70% av sin maxpuls.

Cordarone är dock ingen hållbar lösning eftersom det finns besvärliga biverkningar. Ta upp en diskussion om ablation med din läkare vid nästa besök.

Läs fler frågor och svar om förmaksflimmer

För att läsa alla frågor som kom in under chatt-tillfället kan du följa denna länk: Chatt med expert om förmaksflimmer

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Stefan 2021-09-1 11:26 (3 år sen)

    Hej! Har elkonverterats idag. Har förmaksflimmer. Pulsen är på normalnivå. Men hur är det med förhållningsreglerna efteråt? Finns det sådana? Fick inte veta det.

  • Avatar Egon 2020-12-3 19:42 (3 år sen)

    Jag fick flimmer för ca 15 år sedan jag var 63 år då .
    Har provat olika sätt att träna i början gjorde jag löprundor och fick flimmer 2 dagar efter som pågick 1 dygn .
    Började med festvåning med många repitioner.
    Fick flimmer som tidigare. Har elkonventerat ett flertal gånger.
    Började för 5 år sedan med tung riktigt tung träning av hela kroppen i ett multigymn . Har bakgrund som elitlyftare i min ungdom . Sitter med pulsklocka där jag kan se sinus .Efter varje moment väntar jag 1- 2 min tills pulsen gått ner under 60 .Det tog ca 3 månader därefter har jag aldrig haft flimmer .
    Mycket märkligt .

  • Avatar Tidigare användare 2020-03-20 16:48 (4 år sen)

    Jag har förmaksflimmer sedan ett par år, men har alltid kunnat motionera ute i friska luften och även tränat på gym 1-2 ggr varje vecka. Jag är 81 år, men min biologiska ålder tror jag är betydligt lägre efter vad läkare sagt mig. Enligt Corona-experter är äldre personer över 70 år, som främst har diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar, i riskzonen för pandemin. Förmaksflimmer inräknas väl knappast i nämnda sjukkategorier, eller?
    Boo L.

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-28 11:46 (4 år sen)

    Jag lider av förmaksflimmer och medicineras för detta. Har sedan en en tid tillbaka fått krypningar i mina ben, speciellt i västar låret när jag står still, känns nästan som att låren somnar. Kan detta bero på medicinen eller vad är det som händer? Har även lite smärta som kommer och går i vänster fotled.
    Till saken hör att jag även har tappat all sexlust sedan ca: 3 år tillbaka, fick förmaksflimmer 2014.

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-20 21:57 (4 år sen)

    (1) Jag har haft permanentat förmaksflimmer under ett par år. Under tiden hade jag ett par gånger elkonvertering, men alltid med återfall efter ca. två veckor.
    (2) Nu tar jag amiodaron, och efter senaste elkonverteringen har jag sinusrytm (långa perioder) alltid så länge det är låg lufttryck upp till 1005 hPa. Vid högre lufttryck går mitt hjärta direkt över till förmaksflimmer, och sedan tillbaka till sinusrytm när lufttrycket sjunker under 1005 hPa. Fenomenet stämmer 100% av fallen. Jag har hittat utländska forskningsartiklar som påvisar samband mellan hög lufttryck och återkomst av förmaksflimmer, men inte mer än så
    (3) Frågor: finns det forskning kring detta fenomen i Sverige? Kan man på något sätt testa vistelse i tryckkammare (Stockholm) istället för elkonvertering? Kan man stimulera barometriska sensorer i lungorna för att förebygga förmaksflimmer istället för ablation? Jag gärna ställer upp som försökskanin för att testa möjligheter.

    MVH/Jerzy

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-12 12:56 (4 år sen)

    Jag har ganska nyligen för 2 dagar sedan åkt in till akuten för illamående och hjärta som slår snabbt. Jag blev inlagd det visade sig vara förmaksflimmer och högt blodtryck. Har fått medicin metropolol mot den höga pulsen som var 190 slag/min när jag åkte in. Dom vill fortfarande ha kvar mig för. Pulsen har gått ner till normalt till sinuskurvan. Undrar om förmaksflimmert kommer alltid finnas kvar , kommer man ta medicin hela livet. Blir det uppföljning
    Kanske olika från person till person !. Vill tilllägga jag är 37 år gammal .????

  • Avatar Tidigare användare 2019-11-26 09:32 (4 år sen)

    Kan stötvågor i hälen trigga igång förmaksflimmer?

  • Avatar Tidigare användare 2019-03-18 14:18 (5 år sen)

    Jag har under några år från och till, med längre eller kortare perioder fått en mycket obehaglig känsla i hjärtat. Har då tagit blodtrycket och min blodtrycksmätare visar på hjärtarytmi, är detta samma sak kom hjärtflimmer? Jag har vid tre tillfällen kontaktat Vårdcentralen och fått tid för EKG, men då har det inte synts något. Ibland kan det pågå i timmar och både på dag och nattetid. Jag är kvinna 75 år och har haft de här besvären i 3-4 år.

  • Avatar Tidigare användare 2019-03-18 13:07 (5 år sen)

    Jag skulle vilja ha en tydlig uppdatering/information vad är flimmer, vad är fladder, vad är extraslag och elle står och slår dubbelt? Vad är WPW? Det har skrivits mkt, men ofta går informationen i varandra och blir otydligt för mig. Har en mig närstående person som doktorerna vid olika tillfällen diagnostiserar med flimmer-, fladder-, dubbelslag. Förefaller vara ett lotteri från gång till gång, vilket doktor, vilket sjukhus som diagnostiserar. Man önskar att man utreder ordentligt, medicinerar och eller opererar, åtgärdar. Inte lotteri!
    Mvh,
    /Marianne

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-29 23:53 (5 år sen)

    HEJ
    Är det farligt att bada
    Jacuzzi när man har Hjärtflimmer.

    Tacksam för svar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons