Kaffedrickande ingen trigger för förmaksflimmer

Kaffedrickande ingen trigger för förmaksflimmer

Att koffein ger upphov till förmaksflimmer har länge varit något man spekulerat kring. Huruvida det handlat om sanning eller myt är dock oklart. Men ser man till vad forskning pekar på stämmer det inte. Det finns ingen koppling mellan kaffedrickande och hjärtrytmrubbning.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-27
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Hjärtrytmrubbningar, eller arytmi, är samlingsnamnet för de tillstånd där hjärtat inte följer normal rytm. Hjärtat kan slå för fort, för långsamt eller oregelbundet. Det som kallas hjärtflimmer eller förmaksflimmer är en av de vanligaste rytmrubbningarna.

Ständiga spekulationer

Samtidigt som måttfull konsumtion av kaffe kopplats till minskad risk för kranskärlssjukdom och stroke har det även spekulerats i om dess effekt skulle kunna öka risken för att utveckla hjärtrytmrubbning i form av förmaksflimmer. Sambandet har dock alltid varit relativt oklart.

Samband eller inte?

Vid förmaksflimmer som visar sig attackvis är det exempelvis vanligt att tala om hög konsumtion av kaffe, tobak, alkohol eller stress som möjliga utlösande faktorer. Men ofta går det inte att avgöra eller peka på vad som är den exakta orsaken. För det mesta kan vi alltså inte påverka attackerna alls.

Annons
Annons

Läs också: Här krossas myterna om förmaksflimmer

Flera olika forskningsstudier, bland annat från Karolinska Institutet avfärdar dock helt den befarade kopplingen mellan kaffekonsumtion och ökad risk för förmaksflimmer och menar på att människor tryggt kan fortsätta drickandet.

Måttlighet ofta bästa receptet

Det är dock inte uteslutet att kaffe skulle kunna orsaka andra former av hjärtrytmrubbningar och som med det mesta rekommenderas måttlighet även när det gäller kaffe. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar anita s 2017-04-6 03:40 (3 år sen)

  rökte en gång i tiden, När jag var ute på restaurang så rökte jag ofta mer än vanligt.'
  Sedan på natten hoppade hjärtat och kom liksom i otakt ibland.Så rökning är definitivt INTE bra för hjärtat
  vänl. hälsn. Anitha

 • Avatar Kenneth Persson 2018-02-7 08:56 (21 månader sen)

  Hej. Jag kan ej dricka koffein p.g.a. att hjärtat slår konstigt efteråt!

 • Avatar Marianne Hansson 2018-02-20 10:13 (20 månader sen)

  Inte trovärdig. Först skriver ni att kaffe inte triggar förmaksflimmer. Sedan skriver ni att det bör intas i måttliga mängder. Då kan det ju alltså trigga. Totalt meningslös artikel.


Annons
Annons
Annons