Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaffedrickande ingen trigger för förmaksflimmer

Att koffein ger upphov till förmaksflimmer har länge varit något man spekulerat kring. Huruvida det handlat om sanning eller myt är dock oklart. Men ser man till vad forskning pekar på stämmer det inte. Det finns ingen koppling mellan kaffedrickande och hjärtrytmrubbning.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-27

Kaffedrickande ingen trigger för förmaksflimmer
Annons

Hjärtrytmrubbningar, eller arytmi, är samlingsnamnet för de tillstånd där hjärtat inte följer normal rytm. Hjärtat kan slå för fort, för långsamt eller oregelbundet. Det som kallas hjärtflimmer eller förmaksflimmer är en av de vanligaste rytmrubbningarna.

Ständiga spekulationer

Samtidigt som måttfull konsumtion av kaffe kopplats till minskad risk för kranskärlssjukdom och stroke har det även spekulerats i om dess effekt skulle kunna öka risken för att utveckla hjärtrytmrubbning i form av förmaksflimmer. Sambandet har dock alltid varit relativt oklart.

Annons
Annons

Samband eller inte?

Vid förmaksflimmer som visar sig attackvis är det exempelvis vanligt att tala om hög konsumtion av kaffe, tobak, alkohol eller stress som möjliga utlösande faktorer. Men ofta går det inte att avgöra eller peka på vad som är den exakta orsaken. För det mesta kan vi alltså inte påverka attackerna alls.

Läs också: Här krossas myterna om förmaksflimmer

Flera olika forskningsstudier, bland annat från Karolinska Institutet avfärdar dock helt den befarade kopplingen mellan kaffekonsumtion och ökad risk för förmaksflimmer och menar på att människor tryggt kan fortsätta drickandet.

Måttlighet ofta bästa receptet

Det är dock inte uteslutet att kaffe skulle kunna orsaka andra former av hjärtrytmrubbningar och som med det mesta rekommenderas måttlighet även när det gäller kaffe. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-03-30 01:22 (4 år sen)

  Har endast haft ett anfall av förmaksflimmer (för 6 år sedan). Har därefter gjort flera undersökningar på hjärtat(ekg, arbetsekg, ultraljud mm) och varje gång har man sagt det ser fint ut. Läkarna menar dock att det är viktigt att medicinera i förebyggande syfte. Jag äter därför Xarelto. Några gånger har man funderat på om jag skulle fortsätta med medicin. ÅtTrombyl i flera år. Känner mig ganska kluven ibland och undrar hur sjuk jag är. Vet ibland inte riktigt vad jag ska tro.

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-20 10:13 (6 år sen)

  Inte trovärdig. Först skriver ni att kaffe inte triggar förmaksflimmer. Sedan skriver ni att det bör intas i måttliga mängder. Då kan det ju alltså trigga. Totalt meningslös artikel.

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-7 08:56 (6 år sen)

  Hej. Jag kan ej dricka koffein p.g.a. att hjärtat slår konstigt efteråt!

 • Avatar Tidigare användare 2017-04-6 03:40 (7 år sen)

  rökte en gång i tiden, När jag var ute på restaurang så rökte jag ofta mer än vanligt.'
  Sedan på natten hoppade hjärtat och kom liksom i otakt ibland.Så rökning är definitivt INTE bra för hjärtat
  vänl. hälsn. Anitha


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons