Sockerforskare: sluta vräk i er socker

Den globala fetmaepidemin måste stoppas menar Världshälsoorganisationen som nu kommer med nya rekommendationer för tillsatt socker i mat.

Publicerad den: 2015-03-06
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Initiativet välkomnas av framstående sockerforskare som hoppas att politiker ska sätta samma begränsningar för socker som för alkohol och tobak. I dag pekar viktkurvorna brant uppåt i de flesta länder, vilket orsakar många dödsfall. Däribland i diabetes typ 2, cancer, hjärtkärlsjukdomar och njursvikt.

Sockret den stora boven bakom fetman

För lite motion och fel kost är centrala orsaker till fetmaepidemin, men allra värst är sockerfällorna som lurar i mat och dryck.

– Vi gjorde det inte mot oss själva, livsmedelsindustrin bär skulden genom att blanda i höga halter av socker i alla processade livsmedel internationellt och nu blir alla sjuka av det, säger professor Robert Lustig vid Kaliforniens universitet i San Francisco, UCSF, till Vetenskapsradion.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Behövs sockerskatter

Han påpekar att produkterna har designats på ett sätt som gör att vi inte kan motstå dem, eftersom våra hjärnor är programmerade att dras till sötsaker.

WHO:s nya lägre rekommendationer för socker välkomnas av Robert Lustig. Däremot måste politiker sätta upp begräsningar som exempelvis sockerskatter. Det behövs även mer lättlästa innehållsförteckningar annars får inte riktlinjerna någon effekt, påpekar han.

Professor Laura Schmidt vid UCSF påpekar att sockerfrågan är allvarlig och att det behövs ett globalt krafttag.

Annons
Annons

– Den pågående epidemin av fetma och metabola sjukdomar är folkhälsans motsvarighet till klimatförändringen, säger hon till Vetenskapsradion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-03-18 19:21 (7 år sen)

  Finns det program liknande AA och NA för sockermissbrukare? Kan Netdoktorn rekommendera någon stödgrupp ...

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-18 19:32 (7 år sen)

  Sverige borde förbjuda lösgodis. & Sverige borde förbjuda förpackat godis i större förpackningar än 100 gram. Dessutom bör alla reklamkampanjer av arten köp 3 betala för 2 chokladbitar förbjudas.Likaså alla nedsatta priser på godis.

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-15 10:25 (7 år sen)

  Vi måste använda sunt förnuft! OM fetman beror på tillsatt socker i vår föda måste något radikalt göras åt detta. Höga sockerskatter är en åtgärd. Mera upplysning baserad på forskning en annan. Detta skulle kunna ske via tv som en daglig blänkare i samband med nyheter och barnprogram och dessutom alla matprogram. Tv kan bidraga med att lägga i några korta rörelsepauser med jämna mellanrum istället för all denna reklam:" upp och rör på dig!"

  Livsmedelsindustrin har ett stort ansvar och enskilda människor naturligtvis, genom sina val. Det finns SÅ mycket skräpmat, som inte borde finnas, i våra butiker
  Ibland har jag funderat på om vårt vatten, som vi dricker, kan innehålla ämnen som gör oss feta. Jag tänker då på alla utsläpp i form av hormoner och andra medicinrester som spolas ut i våra vattendrag och når oss globalt.
  Läkemedelsföretagen borde kanske synas i sömmarna.

 • Avatar Anna-Cajsa Torkelsson 2015-03-10 09:21 (7 år sen)

  Hej Nima! Artikeln berör tillsatt socker i produkter, alltså inte livsmedel som exempelvis frukt som är naturligt söta. Hälsar Anna-Cajsa, redaktör på Netdoktor

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-6 17:38 (7 år sen)

  Hej!

  Artikeln är svår att tyda. För vanliga läsare så tror man socker är den vita sockret man har hemma.

  Är det den som syftas på i denna artikel eller syftar ni på alla sockerarter inklusive sockeralkoholer som har en dålig påverkan på människan.

  Sukralos, fruktos, stärkelse etc. Finns många varianter på socker.

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-6 15:30 (7 år sen)

  utrota den genmanipulerade maten och 90% är redan uppnått. Tar man sedan dessutom bort allt skitsocker så kan människan börja må bra igen - men detta vill knappast de stora gmo- samt läkemedelsföretagen, så där finns en hel del att bita i.

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-6 13:00 (7 år sen)

  Seriöst, kom ni på det nu?

 • Avatar Tidigare användare 2015-03-6 13:46 (7 år sen)

  socker beroende kan jämställas med heroinberoende och därmed en fara för folkhälsan.