Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Olivolja ger högre blodfettshöjning än smör

Annons

På kort sikt ger smör lägre blodfettshöjning än olivolja. Det visar en ny studie som gjorts vid Lunds universitet. En av de främsta orsakerna till de nya rönen tros vara att smör till ungefär 20 procent består av korta och medellånga fettsyror. Dessa används direkt och påverkar därmed heller inte blodfetterna nämnvärt. Men samtidigt ger smör en något högre halt av fria fettsyror, vilket är dåligt för kroppen.
– Resultaten nyanserar bilden av olika kostfetter. Olivoljan har studerats så otroligt mycket och dess förtjänster lyfts ofta fram. Att smör höjer blodkolesterol på lång sikt är välkänt medan dess kortsiktiga effekter inte är lika väl studerade. Visst är olivolja bra, men resultaten visar att olika matfetter kan ha olika fördelar, säger Julia Svensson, doktorand i bioteknik och nutrition vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Dessutom visar resultaten att skillnaden är mer påtaglig hos män än hos kvinnor, vilket bland annat beror på hormoner, storlek på fettdepåer och olikheter i ämnesomsättningen. 19 kvinnor och 28 män deltog i studien, och varje person åt tre testmåltider som innehöll fett från raps-linfröolja, olivolja eller smör. Testpersonerna fastade både innan och efter måltiden och lämnade blodprov för analys 1, 3, 5 och 7 timmar efteråt.

Annons
Annons

Som regel ökar kolesterolvärdet i blodet med höjda blodfetter, vilket ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.
– Slutligen har alla fetter högt energiinnehåll och om man inte förbränner det man stoppar i sig resulterar detta i viktuppgång och ökad risk för sjukdomar på lång sikt, säger Julia Svensson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.