Fråga Experten

Fråga   Diabetes

Fråga: Kostar mer med sundare kost

Har diabetes typ 2 och ligger på ca 6 ..Man har sagt att jag kan äta allt med måtta. Vilket låter konstigt i mina öron . Därav har jag själv valt en kolhydrat och i stort sett sockerfri kost. Har inte fått träffa dietist. Denna kost jag valt är betydligt dyrare än en billigare variant med vit pasta billigt bröd med vetemjöl. Man säger att sund kost inte kostar mer. Men det stämmer inte.  Äter numera frukt grönsaker och bröd med annat mjöl. Räknat ut att bara 6 produkter utgör 8000:- mer per år. Vilket är mycket för mig.
Min fråga är. Ska jag skita i en dyr sund kost och ta mer metformin eller kan jag begära intyg för den dyrare kosten för att få möjlighet till merkostnadsersättning.
Mvh

Svar:

Hej Annbritt,

Du kan inte begära intyg för dyrare kost och du kan inte få någon ersättning för det heller.
Det står dig naturligtvis helt fritt att välja en kost som du anser lämplig, men jag måste säga att jag tycker det låter väldigt dyrt med 8000 kronor mer per år bara för att få det sundare.
Hälsosam mat behöver inte vara dyrare, men det finns tyvärr många producenter som hävdar att om du köper just deras speciella mat eller kosttillskott så kommer du leva längre och nyttigare. Till exempel olika specialmjöler och specialbröd.


Det finns väldigt mycket mat som kostar väldigt lite, t.ex. bönor. Köp på tetrapack eller koka själv om du vill ha det superbilligt. Rotfrukter av alla de slag är billigt och bra för dig med diabetes. Passa på när de är i säsong under hösten och vintern.
Det finns en väldigt fin bok som heter \"Mat under tian\" där du hittar recept på billig och hälsosam mat. Även boken \"Förändra ditt liv med bönor\" kan ge dig inspiration till bättre och billigare mat.

Att träffa en dietist är ingen rättighet bara för att man har diabetes, en diabetessjuksköterska kan ofta ge dig de råd du behöver. Det finns också bra information på 1177.se och diabetes.se där du hittar mer om mat och diabetes.
Lycka till!


Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Diabetessjuksköterskan svarar på läsarnas frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Kan man bli av med diabetes 2 ?

2020-11-14 | 13:40

av Rebecca Guldberg

Blodsockervärde efter måltid - hur snabbt ska det gå ner?

2020-11-13 | 15:53

av Rebecca Guldberg

Få ner blodsockret på naturlig väg?

2020-11-11 | 19:34

av Rebecca Guldberg

Hur ofta ska man få komma på kontroll för sin diabetes?

2020-11-11 | 12:21

av Rebecca Guldberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons