Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes typ 2

Diabetes ska upptäckas tidigare med screening

En stor del av dem som har diabetes saknar symtom. Många patienter hinner därför nå ett avancerat stadium av sin sjukdom innan de får en diagnos, vilket ökar risken för skador på exempelvis njurar och hjärta. "Inför en riktad screening för personer med störst risk för diabetes”, föreslår professor Carl Johan Östgren.

Diabetes ska upptäckas tidigare med screening
Annons

Närmare en tredjedel av dem som får en hjärtinfarkt lider av diabetes. Många allvarliga hjärtkärlsjukdomar skulle kunna undvikas om dessa diabetespatienter identifieras i ett tidigt skede av sin sjukdom, påpekar Carl Johan Östgren som är professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet, tillika Netdoktors expert. Han var på plats i Almedalen för att föreläsa om diabetes och screening.

– Patienterna med diabetes har oftast inte några symtom och känner sig inte sjuka - men de befinner sig i ett farligt tillstånd ändå. Därför är det viktigt att hitta dessa patienter för att kunna behandla med blodfettsänkande läkemedel och därmed minska överrisken för hjärtinfarkt eller stroke, säger Carl Johan Östgren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons