Fakta | Diabetes

Sötningsmedel på gott och ont

För att få i sig mindre energi är det många som byter ut socker mot sötningsmedel. Men är det ofarligt att välja dessa alternativ eller är det bättre att äta socker?

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Socker kan i många födoämnen ersättas av olika sötningsmedel. Det kan vara önskvärt för att minska den mängd energi du får i dig. Dessutom kan du undvika kariesangrepp på tänderna.

Sötningsmedel kan delas in i två typer:

  • Sötningsmedel som är ungefär lika söta som socker och som kan ersätta socker i en produkt (detta kallas bulksötningsmedel).
  • Sötningsmedel som är många gånger sötare än socker. De sistnämnda ingår ofta som en del i bulksötningsmedlen.

Har du diabetesmakulaödem eller åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD)? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »

Så funderar sötningsmedel

Våra smaklökar finns på olika ställen på tungan - samlade i små "knutor", papiller. När en sockermolekyl kommer i kontakt med områden på dessa papiller skickas en signal till hjärnan. Där känns den igen som upplevelsen av något sött.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

På samma sätt kan vissa andra ämnen, sötningsämnen, som kommer i kontakt med dessa områden på tungan, ge hjärnan en liknande upplevelse av något sött. Eftersom sötningsmedel inte är identiska med socker, kommer vissa att uppleva att ämnet visserligen smakar sött, men med en bismak av till exempel metallsmak eller surt/sött.

De mest använda sötningsmedlen är:

  • sackarin
  • aspartam
  • acesulfamkalium
  • cyklamat
  • sorbitol
  • xylitol
  • mannitol

Gemensamt för sackarin, aspartam, acesulfamkalium och cyklamat är att de är framställda på konstgjord väg och inte liknar vanligt socker kemiskt. De här ämnena har en söt smak som kan vara flera hundra gånger starkare än vanligt socker.

Annons
Annons

Sorbitol, xylitol och mannitol, däremot är kemiskt besläktade med socker (sockeralkoholer). De här sötningsmedlen som bland annat används i tuggummi skadar dock inte tänderna.

Lösningen för diabetiker?

Sötningsmedel kan vara ett sätt för diabetiker att tillfredsställa behovet av något sött. Men även här finns vissa begränsningar. Sorbitol, xylitol och mannitol omvandlas till socker i kroppen och därför tål diabetiker dem inte bättre än vanligt socker.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Blir man smal av sötningsmedel?

Produkter som är sötade med sockeralkoholer är som sagt energirika. Eftersom sötningsförmågan hos vissa av ämnena kan vara mindre än hos vanligt socker kan produkter som är sötade med sockeralkoholer faktiskt vara särskilt energirika om de används i övermått. Vill du vara på den säkra sidan får du ta reda på sötningsmedlets namn i produktens varudeklaration.

En del säger att man blir hungrigare av sötningsmedel - är det sant?

En stor amerikansk undersökning 1990 försökte avgöra om sötningsmedlen sackarin och aspartam rentav gjorde folk hungrigare. Det kunde inte bekräftas men däremot var sättet som maten serverades på mer avgörande för folks aptit.

Är sötningsmedel giftiga eller har de biverkningar?

Det har gjorts många tester på sötningsmedel genom åren. Trots detta finns det inga entydiga svar om de är farliga eller inte. Debatten går vidare tills vi vet.

Vissa sötningsmedel har fått rykte om sig att vara direkt farliga. Vad aspartam (Nutra Sweet) beträffar har det gjorts en hel del undersökningar för att hitta eventuella skadeverkningar. Undersökningarna har gett olika resultat, vilket antagligen beror på att det är mycket svårt att ta fram bra och jämförbar dokumentation.

Aspartam bör dock inte ges till folk med Föllings sjukdom (PKU). Det kan ge dessa patienter svåra neurologiska skador eftersom det innehåller ämnen som de inte tål.

Andra sötningsmedel, till exempel acesulfamkalium, sackarin och cyklamat har i vissa försök framkallat cancer hos laboratoriedjur.