Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Lite om näringsämnen


Publicerad den: 2013-01-18

Annons

Den här informationen är avsedd för cancerpatienter och deras anhöriga. Vi hoppas att även andra som arbetar med kostråd till cancerpatienter hittar nyttig information.

Maten vi äter innehåller olika typer av näringsämnen. För att kroppen ska fungera normalt behöver den proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten. Inget livsmedel eller grupp av livsmedel innehåller all den näring du behöver.

Proteiner

Proteiner behövs för att bygga upp och reparera celler och vävnad. Bra proteinkällor är fisk, skaldjur, vitt kött (kyckling och kalkon), ägg, mjölk och mjölkprodukter (ost, yoghurt), bönor, linser, mandlar och nötter.

Annons
Annons

Kolhydrater

Kolhydrater tillför kroppen energi. Kolhydrater finns i mat som innehåller socker (sötsaker, choklad, kakor, honung) och i stärkelsehaltiga livsmedel (potatis och säd). Frukt och grönsaker innehåller också kolhydrater. Om du äter tillräckligt med mat och får i dig tillräckligt med kalorier kan kroppen utnyttja proteinerna i kosten för att bilda nya celler och vävnad i stället för att använda dem som energi.

Fett

Fett tillför energi. Fett som inte används som energi kan lagras i kroppen för senare bruk. De fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) följer med fettet i kosten, bland annat i matoljor, mejeri- och köttprodukter.

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Vitaminer

Både vattenlösliga och fettlösliga vitaminer finns i en blandad kost. Alla har sin funktion i kroppen. De deltar i frisättningen av energi i cellen och vid nybildningen av vävnad. Det kan vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin med en svensk kosthållning. Man rekommenderar därför tillskott av vitamin D under vinterhalvåret. Fråga din läkare om du behöver ta tillskott.

Mineraler

Mineraler och spårämnen i små mängder är absolut nödvändigt för kroppen. Vissa av ämnena utgör delar av kroppsstrukturen, till exempel kalk i ben och tänder. Ta gärna en multivitamin- och mineraltablett varje dag under behandlingsperioden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.