Lite om näringsämnen
Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer
Hur ser vårdrekommendationerna för bröstcancer ut och vad kan du förvänta dig i vårdresan? I den patientanpassade versionen av Nationellt vårdprogram bröstcancer får du kunskap om dina möjligheter och rättigheter.
Den här informationen är avsedd för cancerpatienter och deras anhöriga. Vi hoppas att även andra som arbetar med kostråd till cancerpatienter hittar nyttig information.
Maten vi äter innehåller olika typer av näringsämnen. För att kroppen ska fungera normalt behöver den proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och vatten. Inget livsmedel eller grupp av livsmedel innehåller all den näring du behöver.
LÄS ÄVEN: Leva med spridd bröstcancer
Proteiner
Proteiner behövs för att bygga upp och reparera celler och vävnad. Bra proteinkällor är fisk, skaldjur, vitt kött (kyckling och kalkon), ägg, mjölk och mjölkprodukter (ost, yoghurt), bönor, linser, mandlar och nötter.
Kunskapsbrev om lungcancer
Få information om olika behandlingsalternativ, användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, samt information om nya forskningsrön inom området.
Kolhydrater
Kolhydrater tillför kroppen energi. Kolhydrater finns i mat som innehåller socker (sötsaker, choklad, kakor, honung) och i stärkelsehaltiga livsmedel (potatis och säd). Frukt och grönsaker innehåller också kolhydrater. Om du äter tillräckligt med mat och får i dig tillräckligt med kalorier kan kroppen utnyttja proteinerna i kosten för att bilda nya celler och vävnad i stället för att använda dem som energi.
LÄS ÄVEN: Enkätundersökning för dig med lungcancer
Fett
Fett tillför energi. Fett som inte används som energi kan lagras i kroppen för senare bruk. De fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) följer med fettet i kosten, bland annat i matoljor, mejeri- och köttprodukter.
Vitaminer
Både vattenlösliga och fettlösliga vitaminer finns i en blandad kost. Alla har sin funktion i kroppen. De deltar i frisättningen av energi i cellen och vid nybildningen av vävnad. Det kan vara svårt att få tillräckligt med D-vitamin med en svensk kosthållning. Man rekommenderar därför tillskott av vitamin D under vinterhalvåret. Fråga din läkare om du behöver ta tillskott.
Mineraler
Mineraler och spårämnen i små mängder är absolut nödvändigt för kroppen. Vissa av ämnena utgör delar av kroppsstrukturen, till exempel kalk i ben och tänder. Ta gärna en multivitamin- och mineraltablett varje dag under behandlingsperioden.