Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Bröstcancer

Strålbehandling vid spridd bröstcancer (metastaserad)

Spridd bröstcancer (metastaserad bröstcancer) uppstår när bröstcancercellerna sprider sig från bröst och/eller lymfkörtlar i armhålan via blodbanan eller lymfsystemet till andra delar av kroppen. Cancercellerna kan i sin tur bilda nya tumörer som kallas metastaser. Här kan du läsa mer om strålbehandling vid spridd bröstcancer. 


Publicerad den: 2021-06-07

Annons

Strålbehandling kan vara effektivt för att lindra smärta orsakad av skelettmetastaser. Ibland används strålbehandling också för att stärka skelettet, om det till följd av metastaserna finns risk för fraktur eller påverkan på till exempel ryggmärgen.

Lokal strålbehandling kan ibland även ges för att krympa tumörer eller för att försöka få bort metastaserna helt. Vid det senare kan så kallad stereotaktisk strålbehandling användas, vilket innebär att man ger mycket höga stråldoser inom ett begränsat område.

Lär dig mer om spridd bröstcancer

Lär dig mer om spridd bröstcancer (metastaserad bröstcancer) genom att gå en webbaserad och kostnadsfri utbildning. 

Annons
Annons

Klicka för att gå till utbildningen

Hur är det att leva med bröstcancer? Berätta!

Nu kan du som har eller har haft bröstcancer delta i en enkätundersökning. I enkäten får du svara på frågor om hur du upplevt hälso- och sjukvården och din sjukdom. Syftet med undersökningen är att öka kunskapen om hur livet med bröstcancer är för de som drabbats. 

Klicka här för att delta i enkätundersökningen

Få koll på dina rättigheter med lättbegriplig och gratis utbildning

Vet du hur lång tid det som högst bör ta att få ett vårdbesök eller när man har rätt till fast läkarkontakt, fast vårdkontakt eller en ny medicinsk bedömning? Inte? Då ska du gå Netdoktor utbildning om patientlagen. Utbildningen är webbaserad och helt kostnadsfri. 

Annons
Annons

Gå till utbildningen om patientlagen och få koll på ditt barns och dina egna rättigheter här

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.