Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Ulf har deltagit i klinisk studie: “Det har varit ett lyckokast för min del”

För Ulf Dahlberg, 80, har deltagandet i kliniska studier på många sätt kommit att bli hans räddning.

– Det konventionella medicinerna funkar inte på mig, men när det kommer något lite udda så svarar jag direkt, säger han. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-02-21

Annons

Sedan 80-årige Ulf Dahlberg från Södertälje fick sin myelomdiagnos för ungefär 17 år sedan har mycket hunnit hända när det gäller utveckling av läkemedel mot cancer och mot multipelt myelom. 

För att kunna hitta effektiva alternativa behandlingar krävs dock att det finns personer som kan tänka sig delta i de kliniska studier som behövs för att introducera nya läkemedel på marknaden. Ulf själv har deltagit i flera stycken och är mycket nöjd med sina upplevelser. Erbjudandet om att delta i den studien som han är med i just nu kunde inte komma mer lägligt. 

– Jag slutade svara på flera av mina behandlingar, och värdena hade stuckit iväg. Så när jag fick frågan om att vara med i den här studien med möjligheten att prova en ny medicin som blivit godkänd i USA var det ingen tvekan, säger han.

Annons
Annons
Förbättrade värden efter bara två månader 

Det var Ulfs behandlande läkare som ringde upp honom och berättade om studien som bara hade fyra platser i Sverige. Läkemedlet kallade han mirakelmedicin. Ulf har varit med i studien i drygt två månader och redan nu kan man se att hans värden förbättrats. Idag lever Ulf ett vanligt liv där han tillsammans med sin hustru pendlar mellan lägenheten i stan och huset på landet. 

Ulf berättar att han även tidigare varit med i olika studier – hela tre stycken. Och har egentligen aldrig tvekat på att tacka ja när han fått frågan om att delta. 

Redan 2018 fick han möjligheten att vara med i en studie där ett läkemedel som Nobelpristagaren James P. Allisons laboratorium tagit fram skulle testas. 

– Även det var ett lyckokast för min del. Vi var 430 personer världen över. Det fungerade jättebra på mig. För första gången sedan jag blev sjuk var mina värden nere på noll. Tyvärr var det ett trettiotal personer som av olika orsaker avled under studiens gång, så den blev stoppad. Men jag och ytterligare en kille från Belgien fullföljde hela studien ut. Jag har aldrig känt mig så bra någon gång, säger Ulf. 

Annons
Annons
Involveras i behandlingen på helt annat sätt 

Förutom att studiedeltagandet varit mer eller mindre livsavgörande för Ulf, vill han även lyfta andra fördelar med att vara med i en studie.

– Man lever med på ett helt annat sätt. I vanliga fall får man sin spruta av en sköterska och så är det inget mer med det. Är du med i studien kommer  alltid läkaren med och ställer frågor. Man blir bekant med läkaren på ett helt annat sätt och törs fråga mer.  

Alltid känt sig trygg 

Ulf har heller aldrig upplevt att han ingår i ett experiment eller på något sätt känt sig otrygg när han deltagit i studierna. Han kan istället skoja om sin situation. 

– Min hustru har arbetat på ett läkemedelsföretag med försöksdjur i 27 år. Hon har berättat om en riktigt tuff mus de har där, en stålmus. Så hon kallar mig för stålmusen, säger han.  

När det gäller biverkningar av läkemedel från studierna har Ulf kommit relativt lindrigt undan. Det han tydligt känt av är förlorad känsel i händer och fötter. Men det har inte stoppat honom från att i den mån han kan motionera och hålla sig i form. 

– Jag springet inte marathon som förut men försöker ändå hålla konditionen uppe.  

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Viktigt med positiv energi 

Även på frågan om vad Ulf har för tips till personer som funderar på att gå med i en klinisk studie, är han inne på det här med att hålla sig i fysisk form, och inte minst hålla modet uppe. 

– Det behöver inte vara extremt, men bra kondition skadar aldrig. Så måste man försöka vara positiv. Mitt i eländet kan man alltid se något roligt. Om du är intresserad, fråga din läkare om det finns några studier som kan vara för dig, säger han. 

Läs också

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.