Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Färgrik och näringsrik mat

Man behöver inte äta så mycket varje gång, lite mat är bättre än ingen mat.


Uppdaterad den: 2021-02-04

Annons

Denna information är avsedd för personer med cancer och deras anhöriga. Om man har dålig matlust kan färgrika maträtter öka aptiten. Ofta behövs det inte så mycket: en uppskuren tomat eller en persiljekvist kan räcka för att göra måltiden mer inbjudande. Frukt och grönsaker är i sig själv näringsrik och sund kost.

Om man har dålig aptit bör man välja mat som är näringsrik, det vill säga mat som i små portioner innehåller mycket energi och många näringsämnen. Man kan med fördel välja feta matvaror, till exempel tillsätta smör, grädde, gräddfil, crème fraiche eller feta ostar i maträtter där man tycker att det passar.

Varje måltid bör innehålla mycket protein. Fisk, skaldjur, ljust kött, fågel, ägg, ost, nötter, mandlar och frön är proteinrika livsmedel som i dag finns i många välsmakande och spännande varianter.

Många desserter är näringsrika: crème caramel, äppelpaj, citronfromage, ostkaka med jordgubbar, pannkakor, chokladpudding.

Färdiglagade rätter kan också vara nyttiga och näringsrika, till exempel ost- och skinkpaj, fiskgratäng, lasagne eller något från frysdisken som kräver kort tillagningstid.

Gott grovt bröd med smör och pålägg (till exempel ost/skinka/leverpastej och grönsaker, makrill i tomatsås, ägg och avokado) är också exempel på näringsrik mat.

Två liter dryck varje dag

Det är viktigt att man dricker tillräckligt, cirka två liter vätska per dag (cirka 0,3 dl per kg kroppsvikt). Man kan välja den dryck man tycker bäst om, helst drycker som är näringsrika. Frukt- och grönsaksjuice, olika mjölkprodukter och chokladdrycker är både näringsrika och goda.

Ett glas öl eller vin, före eller till maten, kan öka aptiten. Man kan behöva rådgöra med sin läkare för att vara säker på att alkohol inte är farligt i samband med den behandling man får.

Annons
Annons

Äta när man har lust

Man behöver inte äta så mycket varje gång, lite mat är bättre än ingen mat. Om man inte har lust att äta middagsmat så kan man lika gärna äta smörgåsar. Om man inte orkar äta så mycket på morgonen kan man ta ett kex eller en skiva rostat bröd och något att dricka. De dagar man känner sig i bättre form och är mer sugen på mat kan man ta igen det man försummat och tänka mer på att få i sig en näringsriktig kost.

Småät gärna 

Man kan gärna fördela maten på flera små måltider eller småäta mellan målen. Välj mat som är näringsrik. Som mellanmål är ostbitar, torkad frukt och russin, nötter och mandlar bra alternativ.

Annons
Annons

Näringsrika drycker

Om man inte får i sig tillräckligt med näring kan man välja näringsrika drycker mellan måltiderna, till exempel smoothies eller mjölk med ägg, milkshake, varm choklad med grädde, svagdricka/lättöl eller havre-/fullkornsvälling med mjölk eller grädde.

På apoteket kan man köpa färdiglagade, näringsrika drycker som baseras på mjölk eller juice och med många smakalternativ. Man kan också fråga efter näringsrika soppor. Näringspulver som man rör ut i vatten eller mjölk är också ett bra alternativ. Dessa finns också i flera smaker.

Ta frisk luft och försök att äta tillsammans med någon

Om man kan är det bra att äta i sällskap med andra, då blir aptiten ofta bättre. Det hjälper också att ta en promenad utomhus och få frisk luft före måltiden, eller vädra ordentligt i rummet. Om man orkar kan man duka ett bord eller bricka med finservisen, blommor och levande ljus och sätta på behaglig musik. Det är bra att ta god tid på sig, måltiderna är viktiga. Om man är ensam kan ett bra tv- eller radioprogram skapa en trevlig ram kring måltiden.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.