Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Goda råd om barn och sol

Barns hud kräver extra bra skydd mot stark sol.


Uppdaterad den: 2013-02-12

Annons

Skydda barnens hud

Utan att frånta någon glädjen över sommar och värme, kommer vi här med råd om barn och sol. Både vuxna och barn vaknar till liv lite extra av ljuset och värmen från solen. Det är sunt att vara ute mycket, men inte nödvändigtvis att vistas mycket i solen. Barns hud kräver skydd mot stark sol. Forskning visar att solbränna i barndomen ökar risken att få malignt melanom och annan hudcancer i vuxen ålder, och därför ger vi dessa råd.

Annons
Annons

Barn kräver extra skydd

Barn har tunnare hud än vuxna och bränner sig lättare i solen. Barn med naturligt ljus hud är mer utsatta än barn med mörkare hud. Se till att barnen inte blir solbrända, huden kräver skydd mot stark sol. Barn med naturligt ljus hud, och som är blonda eller rödblonda, är extra utsatta för att bli solbrända.

Behåll kläderna på

Lätt bomullstyg skyddar bra och rekommenderas framför användning av solkräm. Det finns inget skäl att klä av barnen helt i solen, varken på förskolan eller på stranden. Färgglada kläder skyddar bäst, och även i vatten kan barnet gott och väl behålla tröjan på. Kläder, solhatt och solglasögon skyddar mot solen.

Annons
Annons

Ta en paus från solen mellan klockan 12 och 15

Se till att barnen kan ta en paus från solen mitt på dagen. Lägg gärna badutflykten på eftermiddagen, och låt barnen leka i skuggan eller inne mitt på dagen om de vill det. Några minuters sol i veckan täcker kroppens behov av D-vitamin.

Ge barnen skugga

Är det möjligt att söka skugga där barnen befinner sig? Se till att sandlådan får skugga av ett träd eller ett parasoll. Parasollet kan du gärna ta med till stranden. Barn söker ofta skugga om de har möjlighet att göra det. Barn under ett år bör inte uppehålla sig i direkt solljus. Sätt vagnen eller filten i skuggan under ett träd.

Använd solkräm när barnen vistas i solen

Om barnen vistas i solen bör hud som inte skyddas av kläder, smörjas in med solkräm. Solkrämen bör ha faktor 15 och skydda både mot UVB och UVA samt vara vattenfast och fotostabilt. Upprepa insmörjningen varannan timme, oftare om barnet är mycket i vatten. Se till att barnen inte blir solbrända! Var uppmärksam, kom ihåg att rodnaden ofta kommer upptill ett dygn efter vistelsen i solen. Timslånga uppehåll i stark sol är inte bra för huden, oavsett om man använder solkräm eller inte.

Kom ihåg att barn behöver extra bra skydd mot solen när de är på sydliga breddgrader.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vad vet vi om hudcancer?

Bättre skydd mot solstrålar kan förhindra de allra flesta fall av hudcancer. Det är mycket man inte vet om orsakerna till hudcancer, men den viktigaste orsak man känner till är exponering för sol. Både solbränna och den totala mängd sol som huden utsätts för under lång tid är orsaker till hudcancer. Antalet fall av hudcancer har ökat med över 500 procent från 1950-talet och till nu. Detta beror först och främst på att vi har ändrat vårt solningsbeteende. Tidigare var blek hud modernt, men när brun hud blev mode började folk ligga ute i solen i flera timmar för att bli bruna. Längre semestrar, resor till medelhavet och påskresor till fjällen har bidragit till den kraftiga ökningen av hudcancer. Den allvarligaste formen av hudcancer är malignt melanom. Cirka 3 300 människor om året får malignt melanom, och cirka 450 dör årligen i den här cancerformen. Cirka 5 700 människor får annan hudcancer, och cirka 65 dör av hudcancer varje år. (Siffror från år 2009)


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.