Träning vid cancer – här är fysioterapeuternas råd
Hur ska man tänka rörande fysisk aktivitet och träning när man har cancer? Och finns det vissa situationer då man ska undvika träning? Här ger fysioterapeuterna praktiska råd om träning till dig som lever med cancer.
Nationellt vårdprogram – för dig med bröstcancer
Hur ser vårdrekommendationerna för bröstcancer ut och vad kan du förvänta dig i vårdresan? I den patientanpassade versionen av Nationellt vårdprogram bröstcancer får du kunskap om dina möjligheter och rättigheter.
All rörelse är bättre än ingen rörelse, och allra viktigast är att undvika långvarigt sittande, det menar WHO i sina rekommendationer om fysisk aktivitet. Dessa rekommendationer gäller även för de som lever med någon form av sjukdom, exempelvis cancer.
Att vara fysiskt aktiv innebär att man helt enkelt rör på sig, vilket inkluderar allt från att vardagsmotion (exempelvis cykla, gå eller trädgårdsarbete) till motions- och styrketräning.
Här ger fysioterapeuten Caroline Söderström tips på träningsövningar som kan passa dig som lever med cancer:
LÄS ÄVEN: Leva med spridd bröstcancer
Kan minska biverkningar
Fysisk aktivitet vid cancer kan öka konditionen, öka energin, ge ökad styrka, minska stress, och ge ökad syreupptagningsförmåga. Det kan också minska biverkningar såsom trötthet (fatigue), illamående och ledvärk, vilket i sin tur kan öka livskvaliteten. Med fysisk aktivitet kan dessutom överlevnaden förbättras och risken för återfall minskas.
Att vara fysiskt aktiv trots att man lever med en cancersjukdom är alltså inte farligt, tvärtom. Det är dock viktigt att personer med cancer är så fysiskt aktiv som de egna förutsättningarna tillåter, och i vissa fall kan det vara lägligt att rådgöra med sin läkare och/eller en fysioterapeut gällande sin träning .
Här berättar fysioterapeuterna vad du mer ska tänka på gällande träning och cancer:
Kunskapsbrev om lungcancer
Få information om olika behandlingsalternativ, användbara tips och råd som kan hjälpa dig att få bättre och tryggare vård, samt information om nya forskningsrön inom området.
-
cancercentrum - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/cancerrehabilitering/vardprogram/fysisk-aktivitet-och-traning/
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu