Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Cancer

Träning vid cancer – här är fysioterapeuternas råd

Hur ska man tänka rörande fysisk aktivitet och träning när man har cancer? Och finns det vissa situationer då man ska undvika träning? Här ger fysioterapeuterna praktiska råd om träning till dig som lever med cancer. 


Publicerad den: 2021-06-10

Annons

 

All rörelse är bättre än ingen rörelse, och allra viktigast är att undvika långvarigt sittande, det menar WHO i sina rekommendationer om fysisk aktivitet. Dessa rekommendationer gäller även för de som lever med någon form av sjukdom, exempelvis cancer. 

Att vara fysiskt aktiv innebär att man helt enkelt rör på sig, vilket inkluderar allt från att vardagsmotion (exempelvis cykla, gå eller trädgårdsarbete) till motions- och styrketräning. 

Här ger fysioterapeuten Caroline Söderström tips på träningsövningar som kan passa dig som lever med cancer: 

Kan minska biverkningar

Fysisk aktivitet vid cancer kan öka konditionen, öka energin, ge ökad styrka, minska stress, och ge ökad syreupptagningsförmåga. Det kan också minska biverkningar såsom trötthet (fatigue), illamående och ledvärk, vilket i sin tur kan öka livskvaliteten. Med fysisk aktivitet kan dessutom överlevnaden förbättras och risken för återfall minskas.  

Att vara fysiskt aktiv trots att man lever med en cancersjukdom är alltså inte farligt, tvärtom. Det är dock viktigt att personer med cancer är så fysiskt aktiv som de egna förutsättningarna tillåter, och i vissa fall kan det vara lägligt att rådgöra med sin läkare och/eller en fysioterapeut gällande sin träning .

Här berättar fysioterapeuterna vad du mer ska tänka på gällande träning och cancer:

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

    Källor

  • cancercentrum - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/cancerrehabilitering/vardprogram/fysisk-aktivitet-och-traning/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.