Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Vårdbolag har fel i var tredje mammografi

Annons

Två av de privata vårdbolag som många kvinnor i Stockholm hänvisas till, som misstänker att de har bröstcancer, håller för dålig kvalitet menar vissa läkare. Ett av bolagen tolkade röntgenbilderna fel i så mycket som vart tredje fall. Och med anledning av detta kommer nu landstinget att göra en medicinsk revision, rapporterar TV4 Nyheterna.

Sedan 2009 får inte allmänläkare i Stockholm remittera kvinnor med knölar i brösten till sjukhusens bröstmottagningar. I stället hänvisas kvinnorna till de två företag – Aleris och Medicinsk Röntgen AB – som landstinget gett i uppdrag att röntga bröst och leta efter misstänkt cancer. En av de bröstcancerspecialister som reagerat på mammografins kvalitet är Jan Frisell, professor i bröstkirurgi. Han menar att det är felaktigheter i mer än var tredje mammografiutlåtande från Aleris.
– Utredningen har varit undermålig. Den har inte hållit hög kvalit&eacute, säger Frisell till TV4 Nyheterna, som dessutom anser att man bryter vårdkedjan när en del av bröstundersökningen görs utanför sjukhusen.

Annons
Annons

Stockholm landsting kommer nu att genomföra en medicinsk revision med hjälp av utomstående granskare. Aleris företrädare säger dock till TV4 Nyheterna att man aldrig fått några klagomål-
– Eftersom jag inte känner till uppgifterna så kan jag inte kommentera, säger Anders Juhlin Dannfelt, divisionschef på Aleris Diagnostik.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.