Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Galaktografi (Undersökning av bröstens mjölkgångar)

Galaktografi är ett inte helt ovanligt tillägg till vanlig mammografi när mjölkgångarna behöver undersökas extra noga. Kontrastmedel injiceras då in genom bröstvårtan innan bilderna tas.


Backlund Magnus foto Gunilla Sonnebring
Publicerad den: 2021-02-19

Bröstets anatomi, bröstmjölksgångar
Annons

Under huden, framför bröstmusklerna, finns bröstens körtelvävnad tillsammans med fett och bindväv. Bröstkörtelvävnaden är uppbyggd av delar som är förberedda för att kunna producera mjölk. I direkt anslutning till körtlarna finns mjölkgångar. Mjölkgångarna samlar sig i större kanaler som mynnar ut i bröstvårtan. Bröstcancer uppstår nästan alltid i dessa körtelgångar eller i de mjölkproducerande celler. 

Symtom på bröstcancer

Det vanligaste symtomet på bröstcancer är en ny knöl i bröstet eller armhålan. Ett mindre vanligt symtom på bröstcancer är vätska som kommer från ett bröst, utan att det är relaterat till graviditet eller amning. Det kallas då sekretion och den kan bestå av blodig, brunaktig eller genomskinlig vattnig vätska som kommer ur bröstvårtan. Om sekretionen kommer spontant och inte är något kvarstående efter nyligen (upp till några månader) avslutad amning bör man söka läkare. I utredningen som då inleds är galaktografi ett inte helt ovanligt tillägg till mammografi och ultraljud.

Annons
Annons

Vad är galaktografi 

Galaktografi innebär att ett jodkontrastmedel (samma typ av röntgenkontrastmedel som används vid exempelvis datortomografi eller kontrastmammografi) injiceras lokalt i den mjölkgång som sekretionen kommer ifrån. Därefter tas mammografibilder av det området. Om kontrastmedlet inte flödat in i gångarna på ett normalt sätt kan röntgenläkaren i sin tolkning avgöra om det finns något som stör flödet. Det kan synas som stopp i flödet eller att det finns vidgande gångar. Då kan det vara indirekta tecken på en tumör.  

Vid undersökningen kan sekret tas till vara och skickas på cellanalys. Röntgenläkaren kan i sin tolkning också få stöd för en ytterligare undersökning med ultraljud för eventuell biopsi.

Proverna kan då visa alltifrån helt normala celler, via enklare cellförändringar till papillom (som i de flesta fall inte är elakartat) till att det är bröstcancer in situ eller invasiv bröstcancer.

 

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.